Оперетата "Баядерка" на Имре Калман представя на Царевец МДТ

Мисия

13-08-2019, 10:33

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

С приказна индийска екзотика и прекрасната музика на Имре Калман великотърновският театър ще завладее крепостта „Царевец”. На 29 август от 20 часа екипът на МДТ „Константин Кисимов” ще представи сред естествения декор на царския дворец оперетата „Баядерка”. Спектакълът е под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

За втори път това лято Музикално-драматичният театър в старата столица ще гостува на откритата сцена на Царевец. В края на юли солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха с голям успех друг шедьовър на Калман – „Теменужката от Монмартър”. Представлението е част от афиша на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” и бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страната и гости от над 10 държави.

Декорите и ефектното осветление в „Баядерка” на 29 август ще пренесат публиката на Царевец сред индийска екзотика. В подобен на приказка сюжет богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепи енд. Спектакълът е със субтитри на английски език.

В основата на либретото на "Баядерка", създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте. Оперетата е написана в безкрайно щастлив и продуктивен за Калман период. Тя е сред трите му гениални творби, като първо се появява "Царицата на чардаша", после е "Баядерка", а след нея "Графиня Марица". Но втората се откроява заради невероятната интонационна палитра - Париж, началото на Декаданса, появата на фокстрот и кан-кан.

Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, диригент-постановчик е Игор Богданов, а представлението на Царевец ще дирижира Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, а на над хореографията е работила Катя Богданова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Валерия Пейчева, както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.

Спектакълът „Баядерка” ще бъде представен на Царевец на 29 август от 20 часа. Билети се продават на касите на МДТ „Константин Кисимов” и на Туристическия информационен център и в мрежите на eventim.bg и grabo.bg.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов