Студентският фолклорен танцов състав при Стопанска академия чества 60 години

Велико Търново Лайф

04-08-2019, 12:00

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За тържественото честване на бележитата годишнина в родната Алма матер се завърнаха над 40 души

Студентският фолклорен танцов състав при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ навърши 60 години от основаването си. За тържественото честване на бележитата годишнина, в родната Алма матер се завърнаха над 40 души, участвали в различни формации през годините на своето следване в Свищов. Гостите, пристигнали от различни краища на България и света, бяха посрещнати в зала „Булстрад“  на Студентския дом на културата (СДК). От сцената, на която са били част от многобройните изяви на студентския танцов състав, участниците в срещата приветства Маргарита Дончева – дългогодишен ръководител на СДК.  „Вашето присъствие тук, в тази зала, само по себе си доказва по най-категоричен начин мястото, което този състав е завоювал в сърцата и душите ни. Макар всеки един от Вас да е работил и творил в студентските фолклорни танцови формации по различно време, магията на фолклорното изкуство ни сближава и сродява по един особен, неповторим начин. Няма по-убедителен аргумент от тази среща за принадлежността и любовта Ви към свищовската академия и фолклорния ансамбъл“, каза Маргарита Дончева. Тя припомни, че през годините фолклорният танцов състав при Стопанска академия е съществувал и като Ансамбъл за народни песни и танци, Школа за народни хора за преподаватели, служители и докторанти, Студентска школа за народни танци и др. 

Изявите на различните формации винаги са били посрещани с непринудената радост и обичта на вярната им публика, и са се ползвали с особена популярност и признание за високите си художествено-творчески постижения. Сред многобройните поводи за участия са били: организираните от Студентски съвет „Вечер на специалността” и самостоятелни концерти за коледните тържества на академичната общност; посрещане на почетни гости на Стопанска академия; новогодишните концерти в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови”; 24 май – Празника на българската просвета и култура; общински културни събития и др. В историята на студентския танцов състав има и завидна поредица успешни участия и блестящо представяне в национални и международни фолклорни фестивали и конкурси в Русия, Унгария, Гърция, Испания, Украйна,  Румъния, Полша, Турция, Македония.
„И днес, от висотата на своите достолепни вече 60 години, със задоволство можем да се гордеем, че този студентски състав, който е с най-дългогодишна история в Клуба за естетическо възпитание във ВФСИ, прераснал в последствие в Студентски дом на културата при Стопанска академия, запази своята „територия”, защити по достойнство присъствието си, продължава да има своите съмишленици и почитатели, и то в години, изпълнени с редица превратности в обществен план и нови културологични параметри. Преминал през своите метаморфози, днес фолклорният танцов състав при Стопанска академия разполага с талантливи млади хора, които продължават на пренасят щафетата, завещана им от вас“, подчерта Маргарита Дончева.
Специален гост на тържественото честване на 60-годишнината на студентския фолклорен танцов състав бе председателят на Общото събрание на СА „Д. А. Ценов“ – проф. д.н. Борислав Борисов. „Фактът, че днес сте тук, еднозначно говори, че времето е безсилно пред любовта Ви към това изкуство и към родната Алма матер“, каза в приветствието си проф. Борисов. В обръщение към участниците в срещата, част от които са били негови състуденти, а други по-късно и негови студенти, той припомни не само забавни случки, но и заслугите на хора, допринесли за съществуването, развитието, многобройните изяви и награди на танцовите формации през годините.
В рамките на тържественото честване бе подчертано, че основна заслуга за развитието и обогатяването на художествено-творческия репертоар на фолклорния ансамбъл при Стопанска академия имат най-дългогодишният му художествен ръководител – Георги Владимиров, и плеядата художествени ръководители, заставали начело на формациите през годините на неговото съществуване. С едноминутно мълчание, всички присъстващи отдадоха почит към паметта на Георги Владимиров, и към преселилите се в отвъдното участници в тазлични танцови формации. 
Академичното ръководство на Стопанска академия удостои с грамоти художествените ръководители на различните студентски танцови формации – Георги Владимиров, Милчо Вълчев, Мариана Цанова, Добромира Мусева, Елка Иванова, Мирослав Тодоров, Емил Дачков, Антоан Славчев. Проф. Борисов връчи грамотите на присъстващите и подчерта, че студентският танцов състав ще продължава да съществува, независимо и въпреки всичко, защото той е доказал правото си на живот, извоювал го е с цената на всички изпитания, на които е бил подложен през годините, белязани преди всичко с многобройните успехи и с любовта на младите хора към магията, наречена „фолклор“. С нескрито вълнение и много силни емоции, приветствие към своите танцьори, с които не се е виждала от 20 години, отправи Марияна Цанова – дългогодишен художествен ръководител, която пристигна от САЩ за честването на 60-годишнината на студентския фолклорен състав. С пожелание за здраве и по-чести срещи, тя сподели с присъстващите, колко много й липсват, а като човек, популяризиращ българските народни танци в САЩ със своята формация, апелира към всички да продължават да обичат българския фолклор,  обединяващ съдбите на стотици хора, не само в България, но по различни точки в целия свят. Марияна Цанова изрази благодарност към академичното ръководство и към организаторите на срещата.
За участниците в честването на кръглата годишнина бе осигурена възможност за обличане с академични тоги и посещение с беседа в академичния музей. По повод 60-годишнината, танцьорите от различните формации на студентския фолклорен състав засадиха „юбилейно“ дръвче пред сградата на Ректората, а незабравимите емоции бяха запечатани със снимки от професионалния фотограф на Академията. Всички гости получиха значка на родната Алма матер и рекламно-информационни материали. В рамките на срещата бе създаден алумни клуб към Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия. Съучредителите на новия клуб избраха за председател Добромира Мусева, а името на клуба – „Свищовско хоро 2/4“, свързаха с ритъма на любимото хоро. Честването завърши с тържествена вечеря в емблематичен свищовски ресторант, където под звуците на българска народна музика танцьорите си припомниха лудите млади години и възстановиха част от постановките, в които като участници в студентските фолклорни формации са радвали своята публика, печелили са награди и са прославяли Стопанска академия.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов