„Сцена на вековете“ 2019 от днес кани на седем вълнуващи фестивални вечери

Велико Търново Лайф

13-07-2019, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Имперският руски балет довечера поставя на Царевец „Лебедово езеро”

Традиционният оперен фестивал „Сцена на вековете” във Велико Търново, който всяка година привлича в крепостта Царевец многобройна публика, започва тази вечер.

Обичани оперни и балетни заглавия, както и симфоничен концерт представя IV Летен сезон на българските оперни театри – „Сцена на вековете“ 2019 във Велико Търново.

Програмата в крепостта Царевец започва тази вечер с „Лебедово езеро“ на Имперски руски балет. 45 изпълнители ще излязат на сцената, пресъздавайки прочутия балет по музика на Чайковски.

На 20 юли Държавна опера-Бургас ще представи операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. Историята за китайската принцеса Турандот, която познава любовта, е под режисурата на Нина Найденова. Диригент е Найден Тодоров, сценограф – Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Стойнова.

На 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” ще се включи в „Сцена на вековете“ 2019 с оперетата „Теменужката от Монмартър” на унгарския композитор Имре Калман. Постановката е на Бойко Богданов, като екипът на Великотърновския театър ще постави за първи път произведението у нас в неговия оригинален вид. След края на постановката ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

На 3 август на оперната сцена в крепостта Царевец ще „оживее“ още едно произведение от Джакомо Пучини – операта „Бохеми“. Тя ще бъде представена от Държавна опера-Русе. Режисьор е Георги Симеонов, диригент – маестро Сунай Муратов. След спектакъла публиката ще има възможност да наблюдава светлинното шоу „Звук и светлина“.

На 10 август Музикално-продуцентски център Варна ще представи операта „Симоне Боканегра“ от Джузепе Верди, чието действие се развива през XIV век. Режисьор на спектакъла е Деян Прошев, който предлага една класическа постановка.

На 30 август на „Сцена на вековете“ 2019 за първи път ще бъде изнесен симфоничен концерт. Той е на Русенската филхармония и е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Почетен гост – диригент е Йордан Камджалов, а гост-солист е младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев.

 

Заглавията, върху които които Държавна опера-Русе и маестро Йордан Камджалов се спират, са най-известните не само у нас, но и в Европа. Сред тях на Царевец ще прозвучат Българската рапсодия „Вардар“ (1922) и „Българска сюита“ (1927). Концертмайстор е Мария Павлова.

Последното произведение в програмата на „Сцена на вековете“ 2019 ще бъде представено на 4 октомври от 19 ч. на цирковата площадка в кв. „Колю Фичето“. Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ ще поставят опера в цирка: „Палячи“.

Операта „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.

Режисьор е Огнян Драганов, диригент – Ивайло Кринчев, концертмайстор – Румен Какамъков, сценография и костюми – Каталин Йонеску- Арборе /Румъния/, хормайстор е Младен Станев. в постановката участват артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“, солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Всички представления, с изключение на „Палячи“, започват в 21 ч. в крепостта Царевец. Билети могат да се закупят в офиса на Туристическия информационен център (ул. „Христо Ботев“ №5) и в мрежата на „Ивентим“.

Оперният фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново е отличен с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и е включен в платформата на Европейската фестивална асоциация. Фестивал „Сцена на вековете“ 2019 е под патронажа на министъра на културата на Република България Боил Банов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)