Форум за превенция на престъпленията от омраза организира Амалипе

Животът

09-07-2019, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участници в кръглата маса ще бъдат хора от уязвими групи и представители на местните институции

Съвместно с Български Хелзински Комитет, Център  „Амалипе“  организира кръгла маса под наслов  „NO-HATE-BG: Заедно в защита на  малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“. Тя ще се проведе днес, като по време на форума ще бъдат дискутират престъпленията, подбудени от предразсъдъци срещу 5 групи (Роми, Мюсюлмани, Евреи, ЛГБТ, Мигранти). Ще бъде представен доклад за състоянието на проблема, съставен от Български Хелзинкски Комитет.

Събитията в Габрово – както протестите и погромите от април, така и протичащата образователна десегрегация - също ще бъдат обсъдени с разкази от първо лице. 

Също така ще бъдат представени актуални конкурси и възможности за подкрепа на дейности, насочени към преодоляване на престъпления от омраза.

Участници в кръглата маса ще бъдат освен хора от 5-те целеви групи, така и представители на местните институции - община, МВР, неправителствени организации, прокуратура, и религиозни общности. Целта на събитията е да установи проблемите в съответните области и да спомогне преодоляването им по отношение на тези уязвими групи.

Също така ще бъдат проведени регионални застъпнически срещи с представителите на основните институции.  Те ще дискутират конкретни предложения за действия, насочени към преодоляване на проблемите с езика на омразата, престъпленията от омраза и престъпленията от предразсъдъци в съответните области.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен