Свищовлийката Никол Борисова е тазгодишният носител на статуетката „Звездици за Лора”

Мисия

08-04-2019, 15:23

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Илиян Николов бе награден с почетния плакет на Община Свищов

Никол Борисова от Школа за поп и рок изпълнители „Клуб Естрада” е носителка на статуетката „Звездици  за Лора” в петнадесетото издание на едноименния конкурс за млади изпълнители на популярна песен. За петнадесетгодишната история на конкурса статуетката за втори път остава в Свищов, след като през 2011 година я печели Пламен Борисов. Конкурсът е посветен на Лора Николова и останалите деца от община Свищов загинали в река Лим през 2004 година. Той се организира от бащата на Лора – Илиян Николов, Община Свищов, ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” и фондация „Ангели от Лим”.

Вокален педагог на осемнадесет годишната носителка на голямата награда Никол Борисова е Антоанета Георгиева.

Конкурсът се проведе в продължение на три дни – от петък до неделя и в него взеха участие над 120 млади изпълнители от страната. Те бяха разпределени в пет възрастови групи. Участниците бяха оценявани от жури с председател Маргарита Хранова и членове: певицата Мими Иванова, Етиен Леви – певец и вокален педагог, Мая Райкова – продуцент на поп и джаз музика в БНР, Кристина Иванова и Траян Костов – носители на Гранд при на конкурса и Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство” в Община Свищов.

Още по време на церемонията на откриването бе връчено специално отличие на конкурса „Звездици за Лора”. От екипа на групата „Конкурсите за млади изпълнители” връчиха на Илиян Николов сертификат за „Най-добър поп, рок и джаз конкурс” и за „Най-добър конкурс”. Отличието се връчва след проведена анонимна анкета сред 97 конкурса и фестивала за детска, юношеска и младежка песен, провеждани в България. Резултатите от анкетата отреждат първото място на „Звездици за Лора”. Илиян Николов благодари за наградата и пожела да я връчи на кмета на Общината Генчо Генчев.

След три дни изпълнени с емоционални и стойностни изпълнения, журито взе своето решение.

В първа възрастова група първо място спечели Кристина Енчева от Горна Оряховица. При по-големите от втора възрастова група бяха връчени две първи награди – за Добромира Стоянова от Сливен и Лъчезар Иванов от Севлиево. На трето място тук се класира Борислава Борисова от Свищов. Три първи места присъди журито в третата възрастова група – за Самуил-Петко Атанасов Махнев от Сливен, Сесил Алпер Сабри от Търговище и Диана Чаушева от София.

Александра Златева от Разград и Гала Ботева от Севлиево са победителите в четвърта възрастова група. Трета награда тук спечели Карина Илиева от Свищов. При най-големите от пета възрастова група бяха присъдени две първи награди – на Павел Матеев от Разград и Александър Петров от Добрич. С втора награда бе наградена свищовлийката Ивана Бълдъркова.

Във всяка от възрастовите групи бе присъдена първа, втора и трета награда. Наградите връчи лично бащата на Лора Илиян Николов, който е основен организатор на конкурса.

 а допълнително бяха връчени награди на „Братов Реклами” и на книжарница „Галактика”

Наградата на кмета на Общината заслужи Весела Иванова от Свищов. Тя беше наградена лично от Генчо Генчев с пожелание за още много бъдещи успехи.

На сцената на Първо българско народни читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856” бяха връчени още отличия за част от участниците. Награди имаше от Международна фондация „Алеко Константинов”, от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, от дирекция „Култура и културно наследство” при Община Свищов, от Министерството на отбраната, ИА „Военни клубове и военно почивно дело, Военен клуб – Свищов”, от видеоплатформата „Български музикални таланти”, както и от Арт център „Кърнолски”.  

По време на галаконцерта Илиян Николов бе удостоен с грамота и почетнен плакeт на Община Свищов. Наградата му се дава за създаването на конкурса „Звездици за Лора” и за приноса му за развитието на младите таланти и за утвърждаване на музикалната култура в Свищов и България. Отличието бе връчено лично от кмета Генчо Генчев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов