Цветан Цветанов : За да се намалят жертвите по пътищата, трябва да се промени манталитетът на водачите

Мисия

14-03-2019, 20:23

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на ПГ на ГЕРБ присъства в Горна Оряховица на благотворителния концерт „С разум за живот“

„За да се намалят жертвите по пътищата, трябва да се промени манталитетът на водачите. Ако информационните кампании обхванат достатъчен брой ученици и до тях стигнат правилните послания – след като завършат образованието си и станат пълноправни шофьори те ще бъдат по-толерантни и разумни.” Това заяви днес пред журналисти в Горна Оряховица предсезателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Депутатът присъства на благотворителния концерт под надслов „С разум за живот“ в Горна Оряховица, насочен срещу агресията на пътя. Събитието се организира от младежкото сдружение „G. O. Wake Up! Горна Оряховица, събуди се!“ , а събраните средства ще подкрепят местни семейства, загубили свои близки при пътно-транспортни произшествия. Народните представители от великотърновския регион Цветан Цветанов, Станислава Стоянова и Клавдия Ганчева дариха за каузата 1000 лв.

 

„След като станах министър на вътрешните работи, се натъкнах на много тревожна статистика. Годишно над 1000 души загиваха по пътя. С много работа, контрол и информационни кампании намалихме жертвите наполовина. Не може при всеки инцидент на пътя да се вини държавата. Каква вина носим ние, ако родители предоставят семейния си автомобил на своето 18-годишно дете, което отскоро има книжка, и то предизвика ПТП. Да не говорим, че по закон младите шофьори известно време трябва да сядат зад волана само с придружител.” – коментира още Цветан Цветанов в Горна Оряховица.  

Депутатът от ГЕРБ отбеляза любопитната тенденция българинът да става доста по-отговорен и толерантен на пътя, след като премине границата. „В Западна Европа санкциите са доста сериозни и там няма компромис. Неслучайно ние искаме сега да има по-сериозен видеоконтрол и поредица от камери на даден път да отчитат средната скорост на автомобилите.” – допълни Цветанов. Той оценини високо усилията на младите хора от Сдружение „G.O., Wake up!“ да бъде изграден полигон за обучение по пътна безопасност в Горна Оряховица и подчерта, че трябва да се търси опцията подобни проекти да се финансират и от Фонд „Пътна безопасност“

 

 

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"