Семейна мини мандра произвежда качествени продукти от планинско мляко

Животът

26-02-2019, 11:20

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Млекопреработвателното предприятие е изградено с помощта на проект по подмярка 4.2

В сърцето на един от най-известните винарски райони у нас вече втора година работи малката семейна мандра на семейство Маневи. Млекопреработвателното предприятие се намира в село Терзийско, близо до град Сунгурларе. 

В това скътано в планината селце работи семейство Радостина и Йордан Маневи. „Ние сме земеделски стопани от 2004 г. Изграждането на мандрата беше изключително важно, за да затворим цикъла. Всеки ден обработваме по поне 150 л мляко. От него правим два основни продукта – сирене и кашкавал. Всичко в инсталацията е изпълнено по конкретните изисквания на Българската агенция по безопасност на храните, Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието, храните и горите“, разказва Радостина Манева.

Собствената мини мандра е изградена изцяло от българска фирма след одобрен проект по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Инвестицията е в размер на 134 424 лв., като безвъзмездната финансова помощ е 67 212 лв. Мандрата, въпреки неголемите си габарити, може да съхранява до 2 т сирене и до 1.5 т кашкавал в специални хладилни помещения. Капацитетът за преработка на мляко е до 500 литра на ден. 

 

„Имаме собствена марка за готовите продукти. Реализацията им става в хранителните магазини в региона. Успяваме да поддържаме възможно най-високо качество на сиренето и кашакавала и това се харесва на много от клиентите ни. Голямата тайна е, че правим продуктите си от чисто планинско мляко. Кравите ни пасат свободно на големи територии в нашия планински район, където ядат само натурална и чиста храна. Това в съчетание със спазването на технологичните параметри при обработка, прави продуктите ни предпочитани“, обясни Йордан Манев. Бъдещите планове на семейство Маневи за развитие на стопанството включват увеличение на броя на животните, които сега са 36 крави, както и добавянето на нови продукти.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)