Цветан Цветанов участва в Молитвената закуска с президента на САЩ Доналд Тръмп

Животът

08-02-2019, 15:37

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на ПГ на ГЕРБ разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

За шести пореден път председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе участие в Молитвената закуска с президента на САЩ. В събитието тази година участие взеха и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатите Пламен Нунев (ГЕРБ) и Жельо Бойчев (БСП), зам.-министърът на спорта Ваня Колева, както и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. В своята реч пред участниците в 67-та Молитвена закуска, на която присъстваха световни лидери от над 140 държави, президентът Тръмп призова за световен мир, за религиозна и етническа толерантност. Президентът подчерта факта, че всички човешки същества се раждат еднакви и равни, че човешкият живот има еднаква стойност. Всички страни и народи по света трябва да утвърждават религиозните ценности, защото това защитава свободата и достойнството на отделната личност. Президентът на САЩ заяви още, че всички значими достижения в американската история - от независимостта, през забраната на робството, разрешаването на жените да гласуват и борбите за равни граждански права - са извършвани от силно вярващи хора, които са се водили в своите действия от най-искрени и чисти подбуди. Не бива да се допуска преследване по линия на религиозните свободи, което за съжаление все още се случва в някои части на света. Друго голямо съвременно зло е трафикът на хора, срещу който трябва да се води безкомпромисна битка.

В рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон Цветан Цветанов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Той го информира за политическото решение на българския парламент, с което дава мандат на правителството на Република България да стартира преговорните процедури със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16. При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България, подчерта Цветан Цветанов. По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на Ф-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО. Друг много важен регионален елемент е европейската и трансатлантическата перспектива пред страните от региона, обединиха се двете страни. След Българското европредседателство, което постави европейската перспектива на страните от Западните Балкани сред основните приоритети на ЕС, днес тези процеси за повечето от държавите са необратими, каза още Цветан Цветанов.

По време на работното си посещение в САЩ Цветанов, който в НС представлява Великотърновска област, участва в конференция по въпросите на сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Събитието, организирано от сенатор Джеймс Инхоф, се проведе в американския Сенат във Вашингтон и събра политически лидери от Югоизточна Европа, обединени около идеята за силни трансатлантически отношения.

За втори път през последните два месеца Цветан Цветанов се срещна и със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на Белия дом Фиона Хил. Цветанов проведе и работни срещи с директорите за Европа на Националния демократически институт Робърт Бенджамин и на Международния републикански институт Пол Маккарти, с Ян Бжежински и Даниел Фрийд от Атлантическия съвет и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов