Цвета Караянчева: Речта на президента е мрачна, песимистична, очерняща и унижаваща България

Мисия

29-01-2019, 13:01

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на Народното събрание покани Радев да види как работи Парламентът

Може би президентът иска предсрочни избори, за да сформира служебно правителство, което да промени решение на Народното събрание за сделката със самолетите. Това заяви днес във Велико Търново председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя определи речта на президента като мрачна, песимистична, очерняща и унижаваща България. „Тя сякаш е писана, за да бъде произнесена от президент на вражеска държава, който иска да унижи, да смаже България и да я превземе. Тази реч прилича повече на продължение на речта, която той произнесе за Нова година. Но докато в онази реч се акцентира основно на сделката със самолетите, сега изведнъж се оказа, че трябва да правим и предсрочни парламентарни избори. Допреди два месеца нямаше така идея, може би защото президентът иска да сформира служебно правителство, което да промени решението на Народното събрание“, посочи Цвета Караянчева.

Тя покани президентът Румен Радев в Народното събрание, за да разбере как работи парламентът. Председателят на Народното събрание подчерта, че всички закони, които парламентът приема, минават обществено обсъждане. По думите и те са в полза на българския гражданин и имат оценка за въздействие и съответните мотиви. Караянчева заяви, че твърденията на Радев за това, че се приемат лобистки закони, са неаргуметирани. По думите и парламентът е най-прозрачната институция в България, а ниският й рейтинг се дължи на факта, че се дава възможност на българските граждани да знаят какво правят техните народни представители.

 „Ако ви е отеснял костюмът на президент, направете си партия, каквото желание виждам, че имате, и направете всичко възможно да спечелите изборите след две години и да станете премиер и да вземате важни решения. Когато човек взема важни решения, той не може да угоди на всички, затова и рейтингът понякога пада. Когато се наложи да вземате важни решения и да заставате с лицето си зад тях, тогава може би и вашият рейтинг ще падне. Законите са сложени на сайта на Министерството и отстояват един месец там, за да се направи обществено обсъждане, за да могат да се чуят всички различни гледни точки. Когато законите се внасят от народни представители, те също са подложени на обществено обсъждане и ние чуваме различни гледни точки. Ако искате да водите диалог с българския парламент, имате възможност да изпратите своите експерти и да чуем вашите позиции. В никакъв случай не отнемаме правото ви да налагате вето. Това е ваше конституционно право и ние го уважаваме, но имаме право да имаме различно мнение, защото България е демократична държава“, обърна се към държавния глава Цвета Караянчева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен