Днес е рождения ден на пуканките

Велико Търново Лайф

22-01-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те са в основата на откриването на микровълновите фурни

Любопитен факт е, че днешният ден е считан за...рожден ден на пуканките. Според исторически справки през януари 1630 г. европейските завоеватели на Южна Америка получили в дар от местния владетел Кводекуян торба с пуканки. Не с царевица, а с готови пуканки. Предполага се, че от стотици години местните южноамерикански племена са яли пуканки - направени, като са хвърляли царевицата в огъня.

 

Историята на този познат днес по целия свят продукт започва в Америка около 3000 г. пр. Хр. През 1948 година археолози открили в пещерата Баткейв в Ню Мексико запазени зърна от пуклива царевица на възраст около 5000 години, които въпреки хилядолетния престой сред хладния мрак в компанията на прилепи все още били годни да се превърнат в пуканки. Подобни открития по-късно били направени в други райони на Америка и не оставят съмнение, че ацтеките, маите и други индиански племена от дълбока древност са познавали това ефектно кулинарно превъплъщение на царевицата, което днес може да се срещне на всеки ъгъл в големите градове по целия свят и при някои хора в значителна степен осмисля удоволствието от ходенето на кино. Установено е, че един от най-старите индиански методи за приготвяне на пуканки бил чрез заравяне на царевичните зърна в силно нагрят пясък. Освен това край огъня в индианските вигвами се е играела и една специална игра - да се улавят във въздуха летящите пуканки.


Когато Колумб стъпил в Америка, той освен всичко друго открил и пуканките, които били не само храна, но и част от украсата в тоалетите и фризурите на младите индианки. Същото нещо по-късно отбелязал и испанският завоевател Кортес в докладите си до кралския двор. Явно през следващите векове заедно с разпространението на царевицата по света били разпространени и пуканките.


Американската традиция ги свързва с Деня на благодарността. В миналото, когато този празник се е зародил сред английските колонисти от град Плимут в щата Масачузетс, пуканките са били част от празничната трапеза. Въпреки сакралното им значение в американската празнична традиция за първи път са споменати в американска готварска книга едва през 1846 година, а стават особено популярни чак в края на XIX век, след като през 1885 година била измислена уличната машина за производство на пуканки. Този бизнес се оказал изключително печеливш. На прага между XIX и XX век продавачи на пуканки със своите характерните колички се появили по всички кръстовища и паркове, пред входовете на кина и театри в американските градове.


Според някои оценки всеки долар, вложен в производството на пуканки, тогава носел 70 цента чиста печалба. Това не би трябвало да изглежда странно, ако се познава физиологията на пуканката. Причината за странното превръщане на миниатюрното царевично зърно в едра бяла и лека маса е съдържанието на влажна скорбяла, стегната в много твърда обвивка, която при силно загряване на зърната "експлодира" и при този взрив те увеличават обема си около 40 пъти


Другият любопитен факт, свързан с пуканките е, че те са в основата на откриването на микровълновите фурни. През 1945 г. Пърси Спенсър забелязал, че царевичните зрънца експлодират, когато са подложени на микровълнови лъчи. А според лекари днес пуканките са не само вкусни, но могат да бъдат и полезни като се използват за нискокалорично похапване между основните хранения през деня.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов