Наблюдаваме първото лунно затъмнение за 2019 г.

Велико Търново Лайф

20-01-2019, 12:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Частичните фази на затъмнението ще започнат в 5.37 часа

Първото лунно затъмнение за 2019 г. ще може да се наблюдава от България утре рано сутринта, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Частичните фази на затъмнението ще започнат в 5.37 часа българско време, когато Луната ще започне да навлиза в земната сянка, а в 6.41 часа ще започне пълната фаза, когато Луната ще изглежда червеникаво-кафява. Около 8.51 часа ще е последният контакт със земната сянка.

Габровската астрономическа обсерватория обяви ден на отворените врати на 21 януари, когато над територията на България ще има добра видимост на лунното затъмнение.

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде около три часа, а пълното затъмнение ще е около един час. При пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, а ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи не я достигат пряко.

От обсерваторията в Габрово информират, че лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск.

Пълното лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, от голяма част от Европа и Западна Африка - през нощта на 20 срещу 21 януари.

За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце.

 Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов