Всеки трети пенсионер у нас е бил в риск от бедност, според анализ на Евростат

Животът

20-01-2019, 08:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-рисково живеят пенсионерите в Естония

Около 32% от българските пенсионери са били изложени на риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за дела на пенсионерите, изложени на риск от бедност в страните на Европейския съюз през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил 14% или приблизително 1 на 7 пенсионери в страните от ЕС е живял в риск от бедност през въпросния период.

Според актуални данни на Националния осигурителен институт  у нас през 2017 г. броят на пенсионерите е бил 2,5 млн., като от тях 457 000 са били пенсионери поради инвалидност поради общо заболяване.
Средната месечна пенсия за един български пенсионер е била 345 лева, което е било около 30% от средната месечна заплата в страната - 1060 лева за 2017 г. Броят на жените в пенсионна възраст значително превишава броя на мъжете - 1,4 млн. жени пенсионери към 1,1 млн. мъже, показват данните на НОИ. Само през 2017 г. броят на новите пенсионери е бил около 130 000, от които 46 000 са били по инвалидност поради общо заболяване. Като цяло броят на пенсионерите у нас е съставлявал 30% от българското население, което към края на 2017 г. е било 7 050 000, според данните на НОИ.


Най-рисково е било положението на пенсионерите в Естония, където 46% или почти всеки втори пенсионер в балтийската страна, е бил изложен на риск от бедност. Идентично е било положението на пенсионерите в Латвия - 44% и в Литва - 37%. България е на четвърта позиция в тази негативна класация с 32% пенсионери в риск от бедност, като зад нас остават по този показател страни като Хърватия, Кипър, Малта, Румъния и Словения. На другия полюс най-ниски проценти на пенсионери в риск от бедност са регистрирани във Франция - 7%, Словакия - 8%, Дания, Унгария и Люксембург - всички по 9%.

В две държави на ЕС мъжете пенсионери са живели в по-голям процент от риск на бедност, отколкото жените пенсионери - в Малтаи в Испания. От друга гледна точка процентът на бедност при жените пенсионери е бил по-висок от този за мъжете пенсионери в Естония, Литва, България и Латвия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов