Цветан Цветанов участва в Интерпарламентарен форум по въпросите на сигурността и разузнаването във Вашингтон

Животът

07-12-2018, 17:57

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът бе организиран от Конгреса на Съединените щати

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, заедно с българска делегация от НС, участва в 12-я Интерпарламентарен форум по въпросите на сигурността и разузнаването във Вашингтон. Форумът бе организиран от Конгреса на Съединените щати. В конференцията взеха участие парламентаристи от ЕП и европейските национални парламенти, както и конгресмени и сенатори от Конгреса на САЩ.

Цветан Цветанов проведе също така работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил. Срещата се състоя в Белия дом и продължи с повече от час над първоначално предвиденото време. По време на разговора бяха обсъдени широк кръг от въпроси на регионалната сигурност. И двете страни изразиха безпокойство от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския пролив, като се обединиха около необходимостта от деескалация на конфликта.

Цветанов разговаря и с Алън Бързин, бивш директор на Службата за гранична сигурност на САЩ и заместник-секретар по вътрешната сигурност на САЩ. В момента Бързин е член на Борда на директорите на Фондацията на Интерпол със седалище в Женева. Алън Бързин поздрави председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов за скорошното му избиране за член на Борда на Европол, изразявайки увереност в ползотворното бъдещо сътрудничество. От своя страна Цветанов го запозна с първите резултати от своята дейност, а именно повишаването на бюджета на Европол с 16 млн. евро - факт, който високо се оценява от новия директор на Европол Катрин ДеБол. Отпуснатите допълнителни средства ще бъдат използвани за повишаване на аналитичния капацитет на службата.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ проведе работни срещи в Международния републикански институт (МРИ). Този важен мозъчен тръст на Републиканската партия на САЩ се оформя през последните години като важен партньор на ГЕРБ  и съвместно бяха реализирани редица международни проекти, най-вече в областта на обучението на млади лидери от Младежки ГЕРБ.

В рамките на работното си посещение в американската столица Цветан Цветанов осъществи множество знакови срещи с представители на Държавния департамент, Националния съвет по сигурност, Конгреса и Сената, и неправителствения сектор.

Във Вашингтон Цветан Цветанов участва в държавната траурна церемония в памет на 41-ия президент на Съединените щати Джордж Х. У. Буш. На церемонията присъстваха всички бивши американски президенти - Джордж У. Буш, Барак Обама, Бил Клинтън и Джими Картър, както и настоящият президент Доналд Тръмп. Участваха и редица световни лидери като канцлера на Германия Ангела Меркел, президентът на Полша Анджей Дуда, принц Чарлс и кралят на Йордания Абдула Втори.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов