Днес са Коледни Заговезни - последният ден, в който се яде месо

Животът

13-11-2018, 11:25

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От утре започват 40-дневни пости

Днешният ден по обичай се нарича Коледни Заговезни.

Това е последният ден, в който може да се яде месо, след Коледните Заговезни започват 40-дневните коледни пости, които свършват на 24 декември (Бъдни вечер).

 

Когато отмине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и Коледните заговезни, денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно. За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина.

Точи се и вита баница с тиква - „тиквеник” с много орехи. След вечерята най-възрастната жена в къщата измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, а поверието гласи, че не бива да се работи с нея в следващите 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването” - това е традицията.

 

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Венчавките са забранени от утре /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов