Стопанска академия чества патронен празник и 82 години от създаването си

Мисия

09-11-2018, 08:33

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тържествената церемония се състоя пред паметника на Дарителя

С тържествена церемония пред паметника на Дарителя, академичната общност в Свищов чества патронен празник и 82 години от създаването на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. На 8-ми ноември 1936 г. Цар Борис III, в присъствието на представители на правителството и много граждани, прочита в Свищов Наредба-закон, която гласи: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”. В словото си при откриването, царят заявява: „..аз съм убеден, че това ново висше училище, открито в най-значителния през миналото столетие търговски дунавски център на България, ще оправдае както заветното желание на Дарителя, тъй и надеждите на всички ни…Пожелавам щото създадения с неговите средства научен институт да крепне и се развива, като разпраща по всички кътове на родината просветени и родолюбиви граждани, които да отдадат всички свои сили за благото на българския народ. А на град Свищов, който откърми плеяда видни и достойни синове на България, пожелавам преуспяване и напредък”. Вече 82 години 8-ми ноември е празник не само за академичната общност, но и за жителите на Свищов. 

Слово за патронния празник поднесе проф. д-р Йордан Василев, декан на факултет „Финанси”. Той подчерта, че родолюбивите дарителски жестове са оставили трайни следи в духовната и материалната култура на Свищов, станал през Възраждането символ на патриотично достолепие и морална извисеност. „С акта на своето уникално завещание от 12 септември 1912 г., този велик българин и възрожденец – Димитър Ценов, полага началото на реализацията на своята отколешна мечта – да се основе и издържа „едно висше търговско училище в Свищов”, с което да превърне стария търговски град, люлката на просвещението в България през Възраждането, родното място на Алеко, в неугасващ факел и на висшето образование”, заяви проф. Василев. По думите му, чрез благородния жест на Димитър Ценов, Свищов се превръща в третия университетски център в България, който Славейков определя като „столица на учението”. Подчертавайки значимостта на уникалното наследство – материално и духовно, което Ценов завещава, проф. Василев заяви: „То ни задължава да бъдем достойни приемници на делото на неговия живот, да доизграждаме започнатото и  да го обогатяваме. Застанали сме днес отново тук, пред паметника на Дарителя, за да изразим благодарността и обичта към Благодетеля и неговата кауза, да изразим своята дълбока признателност към първостроителите на висшето ни училище, към всички предшественици на днешната академична общност на Стопанска академия и да отправим послание към идващите след нас – да уважават и следват академичните традиции, защото те са успешният старт към бъдещето”. 
В знак на признателност и почит към Дарителя, венци и цветя пред паметника на Ценов бяха поднесени от името на ректора и академичното ръководство, студентската общност, община Свищов. Присъстващите официални лица, гости, преподаватели, студенти,  и служители участваха в литийно шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието премина през централния площад „Алеко”, градската градина, покрай Първо българско читалище и Професионална държавна търговска гимназия (в сградата, на която през 1936 г. Цар Борис III обявява откриването на свищовското висше училище), до манастира „Св. Св. Петър и Павел”, където през 1932 г. е погребан Димитър Ценов. След отслужената панихида и заупокойна молитва, присъстващите поднесоха цветя на гроба на Дарителя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов