Ева Майдел и Цветан Цветанов присъстваха на откриването на новия централен площад в Горна Оряховица

Мисия

02-11-2018, 16:18

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ремонтът на площад „Георги Измирлиев“ е част от мащабен проект за обновяване на градската среда

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства днес на церемонията по официалното откриването на централния площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Домакин на събитието бе горнооряховският кмет инж. Добромир Добрев, а заедно с Цветанов на него присъстваха кметът на Велико Търново и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, народните представители инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областният управител проф. Попова, представители на местната власт от съседни общини, както и много жители и гости на Горна Оряховица.

Ремонтът на площад „Георги Измирлиев“ е част от мащабен проект за обновяване на градската среда в Горна Оряховица, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В рамките на проекта е подобрена и облагородена физическата среда на централния площад и на парк "Детски кът", осигурен е равен достъп на лицата в неравностойно положение, улеснено е движението на автомобили и пешеходци през кръстовището в близост до централното площадно пространство. Към площада са изградени пешеходни подходи, водни естакади, оформени са зелени зони. Безвъзмездното финансиране по проекта е в размер на 5 634 302,91 лв., а съфинансирането от страна на Община Горна Оряховица е 353 801 лв.

„Този площад е една добре свършена работа от кмета Добрев и целия му. Той не само подобрява средата за живеене, но и дава самочувствие на жителите на Горна Оряховица и на всички гости на града. Благодарение на усилията на кмета и цялата администрация градът успя да се възползва от европейската солидарност, подготвяйки проекти на стойност около 10 милиона лева“, заяви по време на откриването Цветанов. Той обясни, че в първия финансов програмен период Горна Оряховица е била изключена от възможността да кандидатства по подобни проекти, но благодарение на кмета на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов, Горна Оряховица сега успя да намери своето подобаващо място и да се възползва от тази европейска солидарност.

„Представете си Горна Оряховица днес без тези 10 милиона лева. Това означава, че нямаше да го има този площад, този прекрасен парк и нямаше да има подобряване на средата за живот в Горна Оряховица“, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ. Той добави, че през 2015 и 2016 г. са осигурени целеви средства в размер на 2 млн. лв. благодарение на политиката на регионалното министерство и на правителството.  „15 млн. лв. са вложени в инфраструктурата на републиканската пътна мрежа, която е свързваща  между община Горна Оряховица и всички общини във Великотърновска област“, каза още той.

„Догодина предстоят европейски избори. Предстои утвърждаването на новата финансова рамка за новия финансов програмен период и ако страната ни е достатъчно стабилна, ние ще можем да се възползваме от това, което е предвидено в проектобюджета за новия програмен период. В него за кохезионна политика за страната ни са предвидени с 8% повече средства от тези, които сега усвояваме, а това са около 2 милиарда лева повече за българските общини“, изтъкна Цветанов. Той призова гражданите да бъдат активни на изборите догодина, защото техният глас е важен за съхраняването на силна и обединена Европа.

Зам.-председателят на ГЕРБ благодари на кмета Добромир Добрев и екипа му за направеното досега и им пожела дори да наградят постигнатото.

„Това е най-мащабната реконструкция, случвала се в този град през последните 40 години”, каза кметът  Добромир Добрев и благодари на правителството, че осигурява възможност и на по-малките градове и общини да подобряват своя вид. Той благодари и на  изпълнителите на проекта, преобразили тези  23 декара в срок и качествено.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"