С помощта на европейско финансиране „Булфрукт“ стана пионер в модернизацията на плодовата преработка

Парите

15-10-2018, 14:27

Автор:

velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

В Костенец се намира едно от най-модерните предприятия за преработка на плодове и зеленчуци у нас – „Булфрукт“. Фирмата е на пазара от 1995 г. и вече си е изградила сериозен имидж в Европа - 15 години  доставя пресни домати и краставици на световно известна верига за сандвичи, а също така е имала партньорство и с друг гигант в бързото хранене.

Основната дейност на компанията обаче са плодовете, като акцент е замразяването на предимно червените плодове - ягоди, малини и диворастящи. Фирмата е сертифицирана за преработка на биопроизводство, а цялата готова продукция отива за европейския пазар. „Ние сме едни от първите, които направиха износ за Англия“, казва собственикът на компанията Красимир Кичуков. Това е едно от малкото предприятия, които правят дребни разфасовки за чуждите вериги от 250 грама до 1 кг.

През 2013 г.  предприятието прави сериозна инвестиция по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, с която е закупен един от най-модерните фризери в България за плодове и зеленчуци. Съоръжението замразява плодовете за 8 минути. „Продукцията излиза с перфектно качество, замразена на минус 25 градуса. Показателите са изключително добри и отговарят на всички изисквания за безопасност на храните, фризерът се почиства и дезинфекцира автоматично“, споделя Кичуков. Със закупуването на това съоръжение производителността на компанията се увеличава многократно, защото то може да преработи 10-12 тона плодове с не повече от 4-5 човека в рамките на 8 до 10 часа. Същото производство, ако трябва да мине през стационарни тунели ще отнеме най-малко два дни.

 Нова машина пълни ТИР с ягоди за един ден

Другият проект, който реализира „Булфрукт“, е свързан с облекчаването на човешкия фактор в преработката чрез машини. Отново пионер, предприятието вкарва в България машина за автоматично пакетиране на дребните разфасовки от 250 г до 1,5 кг. Инвестицията е направена по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от новата ПРСР. Машината успява да замени труда на 20 човека. „Ако правим разфасовка от 300 грама ръчно, то ще напълним ТИР с 20 тона в порядъка на минимум 10 дни. С тази машина използваме не повече от 4-5 човека за това количество и всичко в рамките на един ден“, допълва Кичуков.

Производството трябва да се механизира до максимална степен, независимо дали това ще бъде на полето или в самата преработка, категоричен е той. Според него, ако не се поддържа високо качество, една фирма по никакъв начин не може да се задържи на европейския пазар. „Предлагането стана изключително голямо. Особено през последните години Украйна се налага изключително с ягоди и малини, от Египет и Турция също идват много плодове“. Затова и ниската себестойност играе голяма роля при определянето на конкурентни цени, категоричен е Красимир Кичуков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов