Ева Майдел: Настояваме Европейската комисия да въведе единно зарядно за мобилните устройства

Животът

08-10-2018, 10:52

Снимка:

пресофис на Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Анализите показват, че годишно изхвърляме над 51 тона стари и ненужни зарядни

„В писмо до Европейската комисия с мои колеги евродепутати настояваме да се въведе единно зарядно за мобилните устройства в ЕС. Става въпрос не само за смартфоните, но и таблети, устройства за електронни книги, смарт часовници, малки камери и други сходни малки смарт устройства. Анализите показват, че годишно изхвърляме над 51 тона стари и ненужни зарядни за мобилни устройства, което е екологичен проблем, който може да се реши лесно на европейско ниво. Това е една от ползите на Европейския съюз – да решава проблеми, които не могат да се решат само от една държава.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е съавтор на изпратеното в петък, 5 октомври 2018г., писмо до Европейската комисия.

Ева Майдел, която е член на комисията на ЕП за вътрешен пазар и защита на потребителите допълни, че въпреки, че по този въпрос се работи от 10 години, до момента няма задължаваща европейска регулация.

„През 2011 г. най-големите производители на мобилни устройства се включиха в меморандум за доброволно използване на универсално зарядно. След няколко години това доброволно споразумение изтече и беше подписано само от някои от участниците, което ги поставя в по-неудобна позиция от конкурентна гледна точка. Освен това, меморандумът се отнасяше само за мобилните телефони. С навлизането на технологиите за бързо зареждане отново всяка компания залага на свои решения, вероятно в опит да задържи клиентите си и за дрги продукти, защото никой не желае да носи 3 различни зарядни, когато отива на почивка или в командировка. Затова настояваме до края на мандата си през юни 2019 г. Европейската комисия да приеме единен стандарт,“ допълни Ева Майдел.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов