В творческа работилница се включи търновската Гимназия по туризъм

Велико Търново Лайф

08-10-2018, 08:43

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приключи втората дейност от проекта „Глобално училище – глобални мечти“

Приключи втората дейност от проекта „Глобално училище – глобални мечти“, с който Гимназията по туризъм от Велико Търново спечели за втори път приза „Глобално училище“. Наградата получиха пет училища от България, участвали в националния конкурс, организиран от Българската платформа за международно развитие, Министерство на образованието и Министерство на външните работи.

На 6 октомври, ден след Международния ден на учителите, се проведе пътуващата  творческа работилница „Историята е бъдещето на децата ни“. Учители от две детски градини, начално училище, девет основни училища, студенти от катедра „Туризъм“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, представители на Община Велико Търново и РУО посетиха Свещарската гробница и Демир баба таке. Целта на творческата работилница бе запознаване с програмата на креативния лагер и подготовка на менторите.

Гимназията по туризъм е член на Асоциираните към ЮНЕСКО училища, това е първата причина за посещение да бъде избран един от българските обекти, под егидата на ЮНЕСКО, а втората е, че това е Европейската година на културното наследство.

И като във всяка работилница имаше екипи, регламент, задачи. Екипите бяха определени на случаен принцип, но задачите – не. Елисавета Петрова, Камелия Лесичкова и Росица Сълмова, ученици от IXа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“, бяха подготвили гатанки, ребуси, мисли и поговорки. Екипите се справиха с всички предизвикателства. А липсващите части, провокираха креативността на единия екип и той създаде авторско послание.

Дейностите по проекта стартираха на 25 септември. На тази дата преди три години ООН приема 17-те цели за устойчиво развитие, които ще бъдат изпълнявани до 2030 година. Електронни и хартиени пъзели получиха всички присъстващи, както и електронната книга „17 стъпки към усмихнат свят“, създадена от учебната компания Boyar dreams.

Креативният лагер „Глобално училище – глобални мечти“ ще се проведе на 8 ноември – Европейският ден на здравословното хранене. Това е второто му издание. И това е така, защото и през 2015, Професионалната гимназия по туризъм бе сред петте училища, носители на приза „Глобално училище“.

Екипът, организирал творческата работилница е: Албена Иванова – учител по биология и здравно образование, Мариана Маринова – учител по история и цивилизации и инж. Славка Проданова – учител по икономически предмети.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов