Велико Търново е част от кампанията „Национални информационни седмици за осиновяването“

Мисия

03-10-2018, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представят книгата на Дора Прангаджийска „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“

Велико Търново става част от кампанията „Национални информационни седмици за осиновяването“, организирана от Българска асоциация „Осиновени и осиновители“. С подкрепата на Общината и на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, в Старата столица ще се състои разширена среща и дискусия по актуални теми и въпроси в сферата. За участие са поканени родители, вече осиновили деца, кандидат-осиновители, осиновени, специалисти и всички с интерес към темата.

Срещата е публична и със свободен вход и ще се състои на 5 октомври /петък/ от 17,00 ч. в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“. В рамките на събитието ще бъде представена книгата на Дора Прангаджийска „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“. Авторката е известен психотерапевт и член на Българска асоциация „Осиновени и осиновители“. Ще бъде прожектиран и филмът „Триъгълник от любов“, създаден по проект на неправителствената организация, финансиран от фондациите „Лале“ и „ОУК“. Продукцията е отличена с наградата „Проект на годината в социалната сфера“ – 2016 г.

В рамките на дискусията ще бъде обсъдено правото на всеки човек да познава своите корени. Именно това е една от целите на тазгодишното издание на инициативата „Национални информационни седмици за осиновяването“. Акценти са поставени върху процедурата за законно търсене на биологичния произход на осиновените хора, регламентирана в Семейния кодекс, механизмите за достъп до информация, проучване на нуждата от промени с цел всеки осиновен знае за своя произход при зачитане както на неговите права, така и на тези на осиновителите и на биологичното семейство.

От 2004 г. досега Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ подпомага родители, пристъпили към осиновяване, и осиновени имащи нужда от подкрепа. В резултат на дейността, в страната е формирана общност от семейства, осиновили деца, които взаимно се подкрепят и обменят добри практики за отглеждане и възпитание на децата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов