В Златарица стягат 13-тия Празник на градинарската чорба

Велико Търново Лайф

25-08-2018, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кулинарният фест е посветен на гурбетчиите градинари

13-то издание на Празника на градинарската чорба тази година ще се проведе на 1 септември в Златарица. Кулинарният фест, посветен на гурбетчиите градинари, които преди век изнасяли бахчеванския занаят из градините на Европа и Русия, и тази година ще е в местността „Черничките“ край градчето.

Регламентът на празника се разширява и освен, че на поляната ще къкрят вкусни зеленчукови супи, се допуска и приготвянето на постни зеленчукови яхнии и на блюда от зарзават. Както всяка година и сега, ястията ще се състезават на конкурсно начало, а вещо жури ще оценява качествата им.

Записванията за участие в конкурса все още вървят в в общинската администрация до 24 август.

Организаторите припомнят, че участниците сами осигуряват продуктите си, сготвеното количество трябва да е за поне 30 порции, а екипите трябва да включват „главен готвач“ и поне двама помощници.

На 1 септември, когато ще се състои празника, всички участници следва да са облечени в народни носии.

Тази година се въвежда още една награда – „Чудо невидяно“. Предвидена е още и допълнителна награда за най- добре аранжиран щанд около казана със зеленчуково ястие, а кметът Пенчо Чанев ще връчи и специален приз на дете, което е приготвило оригинален сандвич със зеленчуци.

Паралелно ще се проведе и конкурс „Атрактивен зеленчук“, в който ще се състезават плодове и зеленчуци с нестандартна форма и големина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов