Представиха новия проект за галерия на пловдивските художници

Модерната сграда се вписва в цялостното пространство

Новият проект за галерията на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон“ 32 беше представен на сесия на Общинския съвет.

Модерната сграда се вписва в цялостното пространство, заедно с изцяло нов площад отпред, съчетани със зелени площи, пейки.

Проектът е много функционален и подходящ за нуждите на художниците и тяхната творческа дейност. Обособени са две равнопоставени големи зали с лек преход, подходящо осветление. Решен е и проблемът с прозорците, които преди са влизали в контражур на картините.

Пред залите има фоайе. В новия проект пространствата са големи. В трета многофункционална зала ще могат да се провеждат различни културни събития и срещи.

Спазени са изискванията за съхранение, влага, топлина, фотоволтаици. Целта е мястото да се превърне в бижу на Пловдив с съответствие с изискванията за съвременно изкуство.

Новата изложбена зала на улица „Гладстон“ следва линията на сградите, пред нея ще има изграден покрит с пергола площад, през който навлиза пешеходния поток, които идват от главната улица, като остава тротоар от над 4 метра. Целта е включване на хората по естествена начин с тази зона за изкуства.

Старата сграда не отговаряше на съвременните изисквания за изложби. Изграждането на новата сграда стана със съвместните усилия на Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив.

Община Пловдив предвижда изграждане на площадни пространства още пред ГДК „Борис Христов“ и пред кино “Космос“. Засега не се предвижда промяна на габаритите на улица „Гладстон“, тъй като това ще доведе до увеличаване на трафика в централна градска част, а това е нещо, което искаме да избегнем.

"С новия устройствен план ще се опитаме да изградим повече възможности за намаляване на трафика от центъра на града", обещават от общината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов