Към края на тази година българите ще бъдем под 7 милиона

Животът

24-07-2018, 07:00

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

7, 05 млн. е населението у нас към 31 декември 2017 година. Към 1 февруари 2011 година сме били 7 364 570 милиона. С всяка година населението спада с 50 000. Към края на тази година ще бъдем под 7 млн. Това информира Общинското радио в старата стколица, по информация от  Диана Янчева, зам.-председател на Националния статистически институт, коята бе на работно посещение в града.

„Не са тревожни данните, това са демографски процеси, които вървят по-бавно. Има я тази тенденция. Но това не означава ще станем след година- две 4 млн. Правителството, което и да е то, има възможност да повлияе на тези процеси. Има желание, вземат се мерки. Комисия има, която се занимава с демографската криза, вземат се мерки. Те не могат да действат от днес за утре, а са в дългосрочен период. Хубавото е, че раждаемостта се запазва –  9 промила през последните години. Добре е в сравнение с ЕС.  Когато има повече доходи, има условия за живот, за добра реализация на хората. Надяваме се процесът на емиграция да спре със създаването на по-добри условия у нас”, обобщи Янчева.

Тя бе във Велико Търново по повод първия етап от подготовката за предстоящото през 2021 година преброяване на населението и предварителна оценка на въздействие на новия Закон за преброяването. В обсъждането участваха областни управители от Северна България,  представители на общини и експерти. Нормативният акт трябва да бъде приет през първо полугодие през 2019 година от Парламента.

На предишното преброяване през 2011 г. над 43 % от населението е избрало да попълни анкетните карти по електронен път, стана ясно от срещата. Надеждите на НСИ са при следващото те да са поне 70%.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов