Пристанище Свищов с мерки срещу свинската чума, вилнееща в Румъния

В синхрон с кампанията, която държавата предприема за недопускане у нас на върлуващата в Румъния Африканска чума по свинете, пристанище Свищов също предприе мерки.

Концесионерът на пристанище Свищов забрани на акостиращите кораби и на превозните средства, влизащи от Румъния, да изхвърлят битовите и хранителните си отпадъци в района на порта, съобщава БНР. Всички екипажи и пътници, използващи ферибота Свищов – Зимнич са информирани за промените.

По разпореждане на областната епизоотична комисия, до средата на тази седмица на пристанището трябва да бъде изградена дезинфекционна площадка.

Миналата седмица от Изпълнителната агенция по горите също засилиха мерките за неразпространение на болестта. В Румъния пък е започнало изграждането на ограда, за да се спре преминаването на животните през сухопътната граница със северната ни съседка. Експертите прогнозират, че до месец и половина африканската чума може да се разпространи в региона. Животновъдите вече са предприели всички необходими мерки, за да защитят бизнеса си.

Продължава и дезинфекцията на автомобили по граничните пунктове и са дадени предписания на собствениците на големите свиневъдни комплекси в Силистренско. Препоръчва се на арендаторите да поставят електронен пастир около площите си.

До 2 млрд. лева може да стигнат щетите при навлизане на африканската чума по свинете, прогнозира председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев пред БНР. 

Разпространението на африканската чума се наблюдава от две години от Украйна през Молдова и Румъния. В момента болестта се движи между градовете Тулча, Браила и Констанца. В цялата страна има разяснителна кампания, съобщиха от земеделското министерство. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня хората се призовават да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов