Всяка вечер гостуващи фолклорни състави от 9 държави с концерти в търновския Летен театър

Велико Търново Лайф

22-07-2018, 15:32

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Цяла седмица с изпълненията си ще ни радват атрактивни групи от Боливия, Венецуела, Китай, Малайзия и др.

Цяла седмица Велико Търново ще бъде световна столица на карнавала. С дефиле по главната улица „Васил Левски“, танцувални и музикални изпълнения в съботната вечер бе открито 21-о издание на Международния фолклорен фестивал. Всяка вечер до 28 юли /включително/ Летният театър ще е сцена за концертите на гостуващите 15 състава и над 500 изпълнители от девет държави. Групите от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България ще представят традиционните за всяка една от държавите фолклор, обичаи, култура, традиции и изкуство.

Вечерните концерти започват в 20,00 ч. и са със свободен вход. Песни, танци, акробатика и много изненади може да очаква публиката. България е представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“ и „Търновче“ /Велико Търново/, „Развитие“ /Севлиево/ „Жар“ /София/, „Сидер Войвода“ и „Раховче“ /Горна Оряховица/.

Откриването на Международния фолклорен фестивал включваше и ритуал по издигане на знамената на България, Велико Търново и флага на събитието. Всички участници и гости бяха приветствани от заместник-кмета на Старата столица проф. Георги Камарашев. Той ги поздрави от името на кмета Даниел Панов и подчерта голямата популярност на фестивала, превърнал се в една от емблемите на старопрестолния град.

Подарък за всички гости на културния форум ще бъде прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена на тази вечер от 22,30ч. Жестът е от страна на кмета Даниел Панов, Община В. Търново и Общинска агенция по туризъм.

Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите, международна научна конференция за популяризиране на Конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)