Братя възраждат след 30 години събора „На хорото” в Страхилово

Велико Търново Лайф

08-07-2018, 14:35

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кулминацията ще е концерт на известния оркестър "Плам" от Русе

Двама братя, единият от които емигрант от години в Германия, възраждат в родното си полскотръмбешко село Страхилово забравения събор „На хорото”. Даниел и Красимир Колеви стягат двудневен празник за жителите и гостите не само на селото, но и канят всички, които искат да си спомнят как преди години децата прекарваха ваканциите си при баба и дядо – на селския площад с оркестъра и с народните танци.

„Целта на Събора е да си припомним времето, когато бяхме на годините на децата си и всяка неделя на същия този площад се събирахме на хоро. Нека за два дни се върнем години назад. Да си припомним и разкажем на децата си за безгрижното си детство.” – казва Красимир Колев, който от години живее със семейството си в Германия, но в сърцето му винаги е родното Страхилово, където живеят родителите му, както и народната музика. Красимир е закърмен с нея – баща му Ангел е един от доайените на ансамбъл „Полянци” в Полски Тръмбеш, а самият Красимир владее магията на кларинета. По-малката му дъщеря Силвана пък, се представи повече от достойно, достигайки до финалите в Берлин на голям музикален формат.

„В годините на нашето детство в Страхилово през лятото се събираха над 200 деца. Имаше и дискотека, разбира се, но преди нея на площада винаги вечер се извиваше хорото. Хващахме се на него с бабите и дядовците си, с родителите си и сякаш тези танци ни правеха щастливи, че сме заедно, че сме българи. Днес, на хиляди километри от родното си село, искам да предам тази емоция не само на моите дъщери, а и на всички млади хора, за да знаят, че няма нищо по-мило от гнездото, в което си се излюпил. Където и колкото и да летиш, винаги ще кацнеш на майчиното рамо – на родното място, в майка България!” – казва Красимир Колев.

Съборът „На хорото” в Страхилово ще се проведе с огромното съдействие на местното кметство на 4-ти август / събота/ от 18:00 до 22:00 часа и на 5-ти август /неделя/ от 12:00 до 20:00 часа на площада в селото.

В съботната вечер за доброто настроение на жителите и гостите ще се грижи фолклорна група "Северняшка китка" при читалище "Народна просвета" - село Страхилово и фолклорна програма с участието на Петър Петров от Полски Тръмбеш.

В неделния ден, когато ще е кулминацията на събора, градусите ще се покачат благодарение на известния оркестър "Плам" от град Русе с ръководител ненадминатия майстор на акордеона Пламен Димитров.

Както на събор му прилича, организаторите са се погрижили на разположение да има летен бар и кухня, които ще разполагат със студена бира и безалкохолни напитки и топла, току-що приготвена скара.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов