Зам.-министър Деница Николова : Има риск за изпълнението на ОП „Региони в растеж”

Животът

04-07-2018, 10:32

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Причината е забавяне при подаването на искания за плащания от страна на бенефициентите

До края на годината предстои завършването на минимум 500 обекта в цялата страна, които се изпълняват в рамките на 160 проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това обяви в Горна Оряховица заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на програмата Деница Николова. Тя и кметът на общината инж. Добромир Добрев откриха модерен приют за бездомни лица в града, който е финансиран с над 745 хил. лв. от европейската програма. 

Пред журналисти Деница Николова коментира, че изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. върви с ускорени темпове. Към днешна дата са договорени и в изпълнение 76% от целия ресурс на програмата, който надхвърля 3 млрд. лв. Тя изрази очакване до края на годината да се постигне договаряне на 100% от ресурса,  тъй като са отворени всички възможни мерки за кандидатстване. Остава да бъдат договорени мерките за деинституционализация на възрастни хора и допълнителните средства за по-малките общини, свързани с мерките за енергийна ефективност.

Зам.-министър Николова отчете още, че към днешна дата към бенефициентите са разплатени 32%  от договорения ресурс. Тя обаче предупреди, че има риск за изпълнението на ОПРР, тъй като се отчита забавяне при подаването на искания за плащания от страна на бенефициентите и няма достатъчно заявки за възстановяване на средства. „Това крие известен  риск да не постигнем целите до края на годината. Сега обаче е най-интензивният строителен сезон и се очаква да започне интензивно подаване на искания за  плащания и отчитане. Съществуват и рискове за програмата, заради обжалването на процедурата за доставка на 400 линейки, част от проекта за модернизация на спешната помощ“, каза още Николова. Това е сериозен проблем, защото всеки ден забава на проекта носи риск от загуба на средства. „Доставката на линейките е ключова част от проекта и може да коства санкция, защото имаме заложени срокове, които се съблюдават. Рискът към настоящия момент при нереализиране на ключови дейности е 6 % от цялата стойност на проекта, който е на стойност 163 млн. лв.“, каза Деница Николова.

При посещението си в Горна Оряховица зам.-министър Деница Николова инспектира някои от ключовите проекти, които общината реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Тя разгледа новоизградения „Детски парк“, както и обновяването на централната градска част.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)