Свищовски студенти посетиха Световната митническа организация и Съвета на Европейския съюз в Брюксел

Мисия

20-06-2018, 11:37

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работните посещения бяха организирани от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посетиха Световната митническа организация, Съвета на Европейския съюз в гр. Брюксел, Белгия и Централното митническо управление на Агенция „Митници” в гр. София. Работните посещения бяха организирани от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, която развива обучение по дисциплини, свързани с митническия контрол и митническото представителство. В групата бяха студенти от 3-ти и 4-ти курс в специалност „Стопански и финансов контрол” и от магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол”, придружени от своите преподаватели към катедрата – проф. д-р Георги Иванов и доц. д-р Момчил Антов.
В централата на Световната митническа организация (СМО) студентите имаха възможност да се запознаят с нейните основни функции и задачи, както и с организацията на дейността й. Основен акцент на посещението бе представянето на най-новата инициатива на СМО – WCO Academy, която е насочена към осъществяване на електронни обучения в областта на митническия контрол за представители на бизнеса и университетите. Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов е първият университет в света, който стартира процес по включване в тази инициатива. Посредством достъпа до ресурсите на WCO Academy, студентите ще имат възможност да придобиват задълбочени познания и специализирана информация директно от СМО. На проведената в края на посещението работна среща между свищовските преподаватели и представители на СМО бяха разисквани възможностите за бъдещо сътрудничество и сертифициране на учебните програми на Стопанска академия по митнически контрол съобразно стандартите на СМО (PICARD Professional Standards).

По време на посещението в гр. Брюксел, със съдействието на Агенция „Митници”, бе организирано и присъствие на студентите на редовно заседание на работната група „Митнически съюз” към Съвета на Европейския съюз. Тази група координира митническите отношения с държави извън ЕС и представя общата позиция на ЕС в Световната митническа организация. На заседанието студентите наблюдаваха дебати по конкретни политики в областта митническия контрол и изслушаха позициите на отделни държави-членки на ЕС. Председателят на работната група, Филип Лефебюр направи отделна среща с групата от Стопанска академия, на която те се запознаха с основните политика на ЕС в областта на митническия контрол. Студентите проявиха особен интерес относно бъдещето на митническия съюз в контекста на BREXIT. В края на визитата за свищовската група бе организирано посещение в основните административни сгради на ЕС, а именно Justus Lipsius, Европа и Лекс. След завръщането си в България групата от Стопанска академия бе приета от Юлиан Мирков – зам. директор на Агенция „Митници”. На срещата студентите споделиха впечатления от посещенията в Брюксел, а Юлиан Мирков изрази подкрепата на българската митническа администрация към подобни инициативи. Бяха повдигнати и въпроси относно някои бъдещи съвместни действия с образователен характер между Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и Агенция „Митници”.
„Осъществяването на тези работни визити имат за цел обогатяване познанията на участващите в тях студенти относно работата на институциите на ниво ЕС и в частност на тези, свързани с изграждането и прилагането на общоевропейската митническа политика”, поясниха академичните преподаватели, които придружиха студентите в Брюксел. По думите им, това подпомага процеса по формиране на структурен диалог между младите хора и представителите на практиката, запознавайки ги с основните експертни дейности в институциите на ЕС и работата на българските представители в тях. Не на последно място, чрез реализираните визити са изградени трайни институционални контакти с международни организации, с цел включването им в обучението и осигуряване на възможности за студентите на Стопанска академия за провеждане на практически обучения на високо професионално ниво по време на следването им.
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов