Фолклорни ритми от пет държави огласиха горнооряховския площад „Георги Измирлиев“

Мисия

20-06-2018, 08:50

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Започна ХІV Международен фолклорен фестивал „Раховче“

Фолклорна музика от три континента-Европа, Азия и Африка огласиха в късния следобед площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Така с импровизирано дефиле бе дадено началото на ХІV Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и ХVІ Детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Организатори на фестивалите са НЧ „Братя Грънчарови - 2002” и Община Горна Оряховица.

На открита сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев“, горнооряховчани имаха възможността да видят кратки музикални визитки на гости и домакини.

Първи се представи Детско юношеска фолклорна група „Пиецухи“ от Полша. Изпълнителите идват от живописното село Навойова, намиращо се в южната част на страната. Артистичен мениджър и хореограф на групата е Моника Булинска. След 14 години, групата идва отново в Горна Оряховица. „Пиецухи“ е гостувала в първото издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче“ през 2004 г.

След гостите от Полша, на импровизираната сцена излязоха домакините от Детска фолклорна студия „Раховче“ при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Студията е създадена през 1997 г. по инициатива на Иван Иванов и от тогава до сега концертите на младите изпълнители са над 700. Ансамбъл „Хорличка“ от Украйна пое щафетата от горнооряховските си домакини. Танцьорите идват от град Каменец-Подилски. Групата е създадена през 2008 г., а в репертоара й има фолклорни танци от различните региони на Украйна и най-вече на регион Подилия. Носители са на много награди от конкурси. Украинските танцьори отстъпиха място на грузинския ансамбъл „Цекури“. Основан е през 2012 г. в град Кутаиси и в репертоара си има произведения от всички области на Грузия. Участвал е в много фестивали в страната и чужбина. И най-много емоции тази година предизвика фолклорният балет „Джаму“ от Сенегал. Музикантите от град Дакар привнесоха голяма доза екзотика от Западна Африка на площад „Георги Измирлиев“. В своя репертоар те имат традиционни сенегалски танци, впечатляващи с енергия, базирана на специфичния ритъм от сабарни барабани, използвани от векове в Сенегал.

Официалното откриване на ХІV Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и ХVІ Детски фестивал на изкуствата „Раховче” е насрочено за 20.00 ч. на сцената на Летния театър. Фестивалите ще преминат под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов