Горнооряховска журналистка спечели годишния приз „Св. Константин Кирил Философ“

Мисия

09-06-2018, 16:49

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградата й бе присъдена от Българската асоциация на регионалните медии

Горнооряховският журналист Елена Велкова, която е главен редактор на вестник "Седмицата" спечели Годишна награда за регионална журналистика „Св. Константин Кирил Философ“ . Тя й бе присъдена от Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) в категорията „Очерк“. Приза главният редактор получи за „Горнооряховски художник е един от последните дюкмеджии в България“, в който разказва за самоукия художник Иван Иванов.

Очеркът на Елена Велкова бе предпочетен от журито измежду общо 7 номинирани. Пътуване на журналистката в чужбина попречи тя да получи наградата си лично. От нейно име я взе издателят на вестник „Седмицата“ Димитър Николов.

БАРМ присъди Годишна награда в общо 5 категории. За „Фотожурналистика“ за кадъра „Ураган помля Враца“ отличен бе Петко Тодоров от вестник „Конкурент“.

Наградата бе връчена на главния редактор на изданието Георги Александров. Най-добро интервю за годината според журито е направил Пламен Калинов от вестник „Бряг“ – Русе. „Истината може да бъде чута тогава, когато е изречена с любов“ е озаглавил награденото интервю авторът.

Георги Русинов от бургаския „Черноморски фар“ получи признанието на БАРМ в категорията „Коментар“ за „Денят, в който Фейсбук замени журналистика, е денят, в който тя умря“, а Мила Кюлюмова от „Екип 7“ – Разград - в категория „Разследване“ за „Властта в Цар Калоян забрави за смъртоносния потоп“. От нейно име наградата получи главният редактор на „Екип 7“ Митко Ханчев.

Голямата награда „Св. Константин Кирил Философ“ бе присъдена на Божидара Ангелова от вестник „Нов живот“ – Кърджали. Според член на журито – журналистът Здравка Маслянкова, носител на редица национални награди и настоящ кореспондент на БНР за област Велико Търново, материалът на Ангелова за язовир Арда е написан по всички стандарти и златни правила на журналистиката.

Церемонията по връчването на наградите се проведе в художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Именно в Горна Оряховица БАРМ провежда годишната си среща. Събитието уважиха кметът инж. Добромир Добрев, народните представители инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областният управител проф. Любомира Попова и заместникът й Детелина Борисова, зам.-кметовете на Горна Оряховица Йорданка Кушева и Деница Коева, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков и др.

„За мен е изключителна чест да открия този медиен форум в града, в който израснах и направих първите си професионални стъпки. Изборът никак не е случаен – това е признание за отношението на Община Горна Оряховица към печата и в частност към регионалната преса, за което благодарим. Като гледам колегите от страната, по всичко личи, че слуховете за края на регионалната преса са силно преувеличени, още повече, ако съдим по стойностните публикации, които се състезават. Издателите сме поставени пред сериозни предизвикателства. Отдавна издателската дейност не е бизнес, а мисия.

Принудени сме да реализираме производствената си програма в една изключително замърсена информационна среда, изпълнена с множество нелоялни търговски практики. Не искаме облаги и привилегии, не търсим служебна победа. Искаме правила и регламент.

Вярвам, че управляващите ще подходят далновидно и с воля, за да изсветлим сивия сектор от нашия бранш и ако се наложи, ще бръкнете дълбоко, за да стигнем до продуцентите на фалшивите новини”, обърна се към гостите издателят и член на УС на БАРМ Димитър Николов. Вестниците ще останат със статут на документ, защото написаното тежи е убеждението на Николов.

От името на Съюза на журналистите в Горна Оряховица той връчи на зам.-кмета Йорданка Кушева специален плакет в знак на благодарност за оказаното съдействие за осъществяването на Годишната среща на БАРМ в града и за положените от нея усилия тази среща да влезе в културния календар на Общината. Такъв плакет СБЖ връчи преди пет години и на кмета инж. Добромир Добрев.

Като пишещ човек за мен това означава много. Продължаваме заедно, продължаваме да казваме истината дори когато тя боли. Нека бъдем живи и здрави и обединени от това, че българската азбука е свещена, каза Йорданка Кушева.

Плакет имаше и за дългогодишния спортен журналист Ангел Ганцаров, който отдели част от личната си колекция от регионални вестници и я показа на гостите на церемонията и който има рожден ден днес. Докато мога ще пиша, обеща рожденикът.

От съпругата ми знам, че няма бивши журналисти. Изпълнявайте каузата си, защото имаме нужда от вас да разпространявате истината. Само вие, заедно с нашата подкрепа, може да се преборите с фалшивите новини, обърна се към журналистите и кметът инж. Добромир Добрев, който е патрон на събитието.

Годишните награди за регионална журналистика „Св. Константин Кирил Философ“ бяха раздадени за 15-ти път. БАРМ е създадена на 11 май 2002 г. и обединява 30 печатни медии, някои от които с близо 100-годишна история. Това са издания с авторитет и утвърдени позиции на медийния пазар, със съществен принос при формиране на общественото мнение.

Голяма част от изданията са всекидневници, с разнородна читателска аудитория. Покриват цялата територия на страната, а дневният им тираж и посещенията в редакционните онлайн сайтове надхвърлят 800 000 потребители. Носителите на тазгодишните награди за регионална журналистика бяха определени от жури с председател Димитър Недков – автор на популярни документални и художествени произведения, сценарист и режисьор, и членове Алексения Димитрова – дългогодишен разследващ журналист във в. „24 часа“, който за принос към международно журналистическо разследване е носител на наградата „Пулицър“, и носителят на всички възможни награди за регионална журналистика Здравка Маслянкова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов