Започва фестивалът „Арт импресия – Старият град”

Мисия

09-06-2018, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Създават 3-D стенопис върху фасада на Самоводската чаршия

Фестивал „Арт импресия – Старият град” организират момичетата от великотърновската група „GiArt Crew”. От днес до 17 юни местни артисти ще творят на Самоводската чаршия. Триизмерен стенопис върху избрана фасада на улицата на занаятите във Велико Търново ще бъде изработен от художниците в стила „тромп-льой” (измама за окото). В рамките на събитието ще бъдат изработени и три дървени скулптурни творби, създадени от докторанти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, съобщи за Общинското радио Невена Лефтерова, част от великотърновската група „GiArt Crew”. Стенописът ще бъде насочен към историята и традициите на Велико Търново. „Той ще се яви като продължение на Самоводската чаршия, ще бъде загатната част от самата улица. Замислени са и разнообразни фигури, но нека всички, които желаят, да заповядат”, каза още Невена.

Официалното откриване на фестивала ще бъде в 18 часа днес на сцената пред арт бар „Хипстър” на Самоводската чаршия. За доброто настроение ще се погрижат музикантите Виктория, Розалия и „Коприва”, както и група „Кову”. Поканени са още изпълнители, посочи Лефтерова. Програмата се актуализира в страницата „Арт импресия фестивал. Старият град”.

Идеята е тазгодишното издание на събитието да продължи реализираното през миналата година в рамките на международния 3-D фестивал, провел се край Художествената галерия „Борис Денев”. „Този път ще се включват доста повече участници, насочихме фестивала към местни артисти, докторанти по изкуствата и студенти. Идеята ни е да се даде поле за изява на млади и талантливи автори”, акцентира Невена Лефтерова.

За разлика от миналогодишното издание, тази година ще бъдат създадени трайни художествени произведения. През летните дни на 2017-а артистите твориха върху винили, чиито рамки не успяха да оцелеят заради негативните атмосферни влияния. Идеята на креативните творци е с този фестивал да се създаде своеобразно надграждане, което да се развива с всяка следваща година. „Вярваме, че във Велико Търново има доста празни фасади, които могат да се явят като площадка за творчество на много артисти”, подчерта Невена Лефтерова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов