Почетен доктор на ВТУ с номинация за Нобелова награда за литература

Животът

21-05-2018, 18:37

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ректорът проф. Бонджолов изпрати писмо в подкрепа на Атанас Ванчев дьо Траси

Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов изпрати писмо за подкрепа на номинацията на г-н Атанас Ванчев дьо Траси, Почетен доктор на Великотърновския университет, до Нобеловия комитет при Кралската шведска академия.

Атанас Ванчев дьо Траси е номиниран от Международната асоциация на поетите (Бразилия) за тазгодишната Нобелова награда за литература.

„Огромното творчество на г-н дьо Траси е добре познато и ценено от студентите и преподавателите в нашия университет, ние се гордеем с неговите великолепни преводи на класиците на българската и на френската литература, с неговите стотици прекрасни и нежни поетически творби. Кралската шведска академия на науките се намира пред щастливите обстоятелства да може да представи пред Европа и света един безспорно голям поет, при когото може да се констатира наличието на поетически шедьовър – прекрасната антология на нашия национален герой и поет Христо Ботев, преведена на френски език от Атанас Ванчев дьо Траси, блестящ превод, надминал и Пол Елюар. Уважаеми членове на нобеловия комитет, приемете моите най-искрени уверения, че нашата подкрепа за „българския Байрон на френския език”, както е наричан г-н дьо Траси, заслужава да бъде оценена по достойнство!” – се казва в писмото на проф. Бонджолов в подкрепа на номинацията на дьо Траси.

Атанас Ванчев дьо Траси е автор на 46 сборника стихотворения, книги по история и история на изкуството, превел е над 50 поети от целия свят: България, Русия, Англия, Италия, Испания, Перу, Бразилия, Боливия, Венецуела и т.н.

Има издадени стихосбирки на руски, английски, испански, арабски, исландски, естонски, албански, гръцки, италиански, португалски. Говори български, френски, руски, английски, италиански. Учил е една година арабски език.

Той е лауреат на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската Академия за литература, редовен член на Българската Академия на Науките и Изкуствата, редовен член на Европейската Академия за Наука, Изкуство и литература.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов