Замислят фест с електровелосипеди в Търново

Велико Търново Лайф

20-05-2018, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търново Рънс са инициаторите, канят и фирми производители

„Фестивал на електрическите велосипеди”. Това е само една от множеството креативни идеи, които е планира д-р Калин Василев, основател на групата за здраве и масови тренировки на открито Търново рънс. Това сподели за Общинското радио човекът, който в последните години доказва, че здравето е успешен проект, който увлича хиляди хора, независимо от това какво е тяхното ниво на физическа подготовка, независимо от това дали денят е почивен и времето хубаво.

Разбира се, още много има какво да се желае. Още повече, що се касае до велотранспорта в старата столица.

„Самите хора трябва да имат желание. Аз съм намислил няколко много интересни събития тази година, свързани с колелета. Мисля за фестивал на електрическите велосипеди, набелязал съм няколко фирми-производители в България, защо да не ги поканим? Защо не всяка от тях да донесе по два модела и да се получи нещо като тестови следобед – с например 10-15 различни вида?”, коментира д-р Василев. Сред останалите идеи са серия от демонстративни събития, предназначени както за ученици, така и за възрастни хора. Тяхната идея е да се докаже, че дори в Търново не е трудно човек да се придвижва с колело, особено по главните улици.

Продължават и вело-училищата. Това са онези събития, където всички израснали без да могат да карат колело, могат да се научат. По-малко от час е необходимо на зрял човек да се научи по методиката на Търново рънс. „Миналата година велоучилището беше уникално, но предимно дойдоха деца. Де факто, пак се получи забавно за децата, но родителите по-оскъдно се включиха. Мисля да се насоча върху ученето на по-големите хора, да карат колелета, последния един месец съм научил петима да карат колело. На повечето им отне по десетина минутки”, сподели още д-р Василев.

В момента Търново рънс правят регулярни тренировки в сряда от 19:00 ч. на стадион „Ивайло”. 50-60 човека се събират за тренировка. Мястото е повече от подходящо, не само защото предоставя терен за всички, но и защото самата атмосфера на стадиона те провокира да тренираш с повече желание. Почивните дни са изпълнени с други инициативи, като най-често любителите на здравословния начин на живот избират някое живописно място в околностите на града и провеждат походи постоянно. „Определено походите грабват хората, забелязал съм, че има много голям интерес”, категоричен е Василев.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов