Великотърновският театър събра три български заглавия в афиша си по повод 24 май

Велико Търново Лайф

13-05-2018, 11:19

Снимка:

МДТ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Три български заглавия събра в своя афиш за празничния месец май Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Спектаклите са посветени на Деня на българската просвета и култура 24 май и за удобство на зрителите се продават на пакетна цена от 18 лв. За всяка от постановките обаче може да се закупи и отделен билет.

Маратонът с българските заглавия започва на 17 май от 19 часа в голяма зала на МДТ със спектакъла „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Постановката е на гост-режисьора Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова, а в нея участва целият драматичен състав на театъра. Храмът на Мелпомена в старата столица е единствен, след Народния театър в София, който прави подобна сценична реализация на „Хъшове”. В образа на Странджата блестящо се превъплъщава актьорът Иван Митев. Главните герои от Иван-Вазовата драма пресъздават още Детелин Кандев /Македонски/, Милен Иванов /Владиков/, Виктор Терзийски /Хаджията/, Дончо Дончев /Попчето/, Георги Тодоров /Дерибеят/, Стефан Методиев /Добревич/, Стефка Петрова /Г-жа Добревич/, Стефка Златкова /Евгения/. В спектакъла своя дебют на търновска сцена направиха Стоян Борисов в ролята на Бръчков и Дария Йорданова като слугинчето Катинка.

На 22 май от 19 часа в голяма зала ще бъде представен мюзикълът "Българи от старо време" по едноименната оперета и повестта на Любен Каравелов. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото - на Коста Райнов. В представлението участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на театъра.

На 23 май от 19 часа в камерна зала ще се играе историческият спектакъл „Духът на поета” от Стефан Цанев. Пиесата досега е поставяна единствено в Народния театър. На търновска сцена постановката се реализира съвместно с Община Велико Търново и е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България. Режисьор е Антони Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще видим Иван Митев. Като Гунчо - най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Спектакълът е обогатен с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.

Билети за трите български заглавия могат да се закупят на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов