Продължава ремонтът на емблематичната търновска уличка "Гурко"

Велико Търново Лайф

02-05-2018, 17:32

Снимка:

kmeta.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Върху подсилена основа пренареждат калдъръм на век и половина

Основен ремонт тече на емблематичната за Велико Търново улица „Гурко“, която е сред предпочитаните за туристически разходки и маршрути. В голямата си част алеята е с настилка от стар турски калдъръм, който е на близо век и половина. За да бъде запазен автентичният вид, големите каменни плочи ще бъдат пренаредени, а основата под тях е подсилена, за да няма слягания и пропадания. Това личи и по вече готовите участъци, където калдъръмът е поставен.

Реконструкцията на алеята е част от големия проект на общината за градска среда, обхванал общо 38 улици и площадни пространства в старата градска част. Освен обновяване на настилката на ул. „Гурко“, същото е предвидено и за малките пресечки – улиците „Колю Фичето“, „10 февруари“, „Пролет“, „Митрополит Панарет Рашев“, „Александър Добринов“, „Ефрем Попхристов“, „Д-р Лонг“, „Максим Райкович“, „Тунел“, „Шейново“ и „Силвестър Пенов“. 

Дейностите по всички старини алеи включват още монтиране на енергоспестяващо улично осветление и нови предпазни парапети, облагородяване и озеленяване и др.

Великотърновци, които живеят в старата част на града, ще имат и нови водопроводи. Подмяната включва общо 8 километра мрежа от тръби за питейна вода. Те са с 50-годишна гаранция и заменят старите водопроводи, които не са сменяни от повече от половин век. Подменени ще бъдат и проблемни канализационни участъци. За реализацията на ВиК-ремонта правителството осигури допълнителни средства след искане на кмета Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов