Стотици доброволни кръводарители в областната болница за първите три месеца тази година

Мисия

01-05-2018, 07:00

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

588 са безвъзмездните кръводарители във великотърновската областна болница „Д-р Стефан Черкезов“ от началото на 2018-та. За същия период миналата година те са били 543. Това съобщи Радио „Фокус“ – Велико Търново, по информация на лечебното заведение. Д-р Марияна Витанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология във великотърновската болница уточни, че въпреки увеличението, недостигът на кръв остава основен проблем. Причината е, че са се увеличили инцидентите, катастрофите, операциите и ражданията, при които се извършва кръвопреливане. 2 471 кръводарители за 2017 година срещу 2360 кръводарителя за 2016 годна са вписани в отчетите на отделението, добило гражданственост с името „Кръв центъра” във Велико Търново. Годишен ръст бележи и цифрата на редовните кръводарители – 275 за първото тримесечие на 2018 година, спрямо 268 за същия период на 2017-та. Екипът в отделението се състои от двама лекари, четирима медицински лаборанти, шест медицински сестри и трима санитари.

Специалистите уточняват, че редовните дарители са приели доброволното и безвъзмездно кръводаряване за своя лична кауза и знаят, че кръвта им спасява живот. Те са на ясно и, че кръводаряването им осигурява  безплатно профилактирани за ред болести, като СПИН, сифилис, хепатит В и С.

Д-р Витанова подчерта и, че факта, че кръводаряването отслабва имунитета на хората, е мит. Друго излишно притеснение, по думите й, е страхът от зараза. Всички игли, сакове и контейнери, използвани по време на кръводаряването са стерилни и еднократни. Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Желаещите да дарят са добре дошли в ОТХ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” всеки делничен ден, между 8.00 и 13.00 часа. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов