Хванатият при акция на ФБР и МВР педофил живеел с момиченце и жена в търновския кв. "Картала"

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол отпреди седем години педофил е Рой Лоурънс Пайчоки, пише вестник „24 часа“.  Срещу англичанина има 10 дела в САЩ за разпространение на детско порно.

Британецът, който пребивавал във Велико Търново под фалшива самоличност и е издирван в САЩ за сексуални престъпления срещу деца, бе арестуван в петък при полицейска спецоперация. До задържането на педофила се стигнало след двумесечно взаимодействие между представителството на ФБР в България, отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, колегите им от ОД на МВР във Велико Търново и сектор „Издирване“ – ГДНП.
В хода на разследваното било установено, че задържаният е от Великобритания. За да прикрие извършените от него деяния, той сменил имената и документите си за самоличност, както и коригирал коренно визията си. Предвид действията му, за да бъде открит, служителите на ГДБОП приложили основно компютърни ресурси и способи, съобщават от Министерство на вътрешните работи.

В хода на задържането му са открити и иззети три компютърни конфигурации, използвани от мъжа за сваляне и разпространение на материали с порнографско съдържание с участие на деца на видима възраст под 10 години. Оперативните действия са били тясно координирани и с Върховна касационна прокуратура и Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Докато се укривал, мъжът сменил коренно визията си – подстригал и боядисал косата си, обръснал си и брадата. Той дори променил името си и вместо фамилията си Пайчоки използвал моминското име на майка си, пише още „24 часа“.  Според негови съседи в квартал “Картала” той живеел там от лятото с жена и малко момиченце. Те отказаха коментар. Съдеди описват Пайчоки като “тих и нормален съсед”.

След като гръмна мълвата за арестувания британец педофил, търновци споделиха, че той от близо две години живеел на квартира в блок на ул.“Стоян Михайловски“ в квартал „Картала“. Освен това англичанинът се представял за художник, който често ходел на улицата на занаятите - Самоводската чаршия, в старинната част на болярския град. „Правеше впечатление на доста странен човек. Висок, слаб, с очила и почти не контактуваше с никой“, споделят търговци на сувенири.

От разследващи Таймс. бг. от пък са научили още, че при ареста, Пайчоки се опитал да се представи за братовчед си. Правел се и на музикант. Определят го като не много контактен. Мъжът не е поддържал тесни връзки с местната британска общност. Намерените материали с порнографско съдържание на малки деца мъжът само разпространявал из интернет, а не ползвал за търговия, уточняват още антимафиотите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов