С мъжка сватба и обиколка на имениците в Първомайци отбелязаха Тодоровден

Мисия

24-02-2018, 15:57

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-възрастните именички в селото са родени през 1932 г., а най-малката е само на месец

За поредна година жители и гости на Първомайци се събраха в двора на ОУ „Елин Пелин”, за да честват заедно Тодоровден. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват над 70 именици, но младите мъже успяха да обиколят едва двайсетина. Най-възрастните именички в селото са три и са родени през 1932 г., а най-малката е само на един месец. Гост на имениците в Първомайци бе и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „На днешния ден празнуват всички носещи името Тодор и неговите производни, означаващи „Божи дар”. Поздравявам имениците и пожелавам здраве и берекет на тях и семействата им през цялата година”, поздрави празнуващите инж. Добрев.

Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през Първомайци пътници и автомобили. За да бъде всичко безопасно и както му е реда, пъстрата колона бе ескортирана от полицейски автомобил.

След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”.  Там ги очакваше развеселената публика, а за малчугатите имаше и допълнителна атракция - докато чакаха, можеха да пояздят пони.

Дегизирани в сватбени одежди, бъдещото "младо семейство" Меракови и "кумовете" Грозданови преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там ги очакваше кметът на селото Ясен Янков, който извърши „бракосъчетанието”. Както си му е реда, "младоженците" си размениха халки и се разписаха в брачното свидетелство. Преди гражданската церемония, "булката" и "женихът" бяха "венчани" и от "свещеник". След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите, а младежът, който хвана цветята, ще бъде булка на следващата година.

След церемонията новото „семейство” Меракови поведоха празничното хоро.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов