Организацията КАЖИ ще запознае търновци с проблема за фермите за ценни кожи

Животът

18-02-2018, 12:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Срещата „Ценни кожи – всичко, което индустрията не иска да знаеш” ще се състои на 24 февруари

Организацията КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията) ще проведе среща в старата столица, по време на която ще представи кампанията си за забрана на фермите за ценни кожи в България. Срещата „Ценни кожи – всичко, което индустрията не иска да знаеш” ще се състои на 24 февруари (събота) от 17:30ч. в бар ТАМ, а входът е свободен.

Събитието ще започне с премиерна прожекция на филма “KLATKI – Скритите ферми на Европа”, на британския режисьор К. М. Джаксън. Филмът разказва историята на полската организация „Otwarte Klatki” в борбата им да разкрият ревностно пазените тайни на индустрията за ценни кожи от лисици и норки. Прескачайки огради, активистите откриват и документират това, което фермите за кожи крият. В резултат на техните разкрития, полската общественост разбира точно колко далеч би стигнала тази индустрия, за да попречи на истината да излезе наяве.

Защо забрана? Какво представляват фермите за норки? Могат ли хората в България да спрат тази жестокост, ненужна в 21. век? Каква опасност са фермите за природата и биоразнообразието? са въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на срещата. КАЖИ ще представи темата от множество гледни точки, сред които колко е хуманно „хуманното“ отношение към животните; екологичният отпечатък на фермите; социалните проблеми и мнението на хората от местните общности; законовите несъответствия и нарушения и постоянната тенденция към забрана на бизнеса с ценни кожи в Европа

Дейността на фермите за ценни кожи е изключително сериозен екологичен, социален и етичен проблем, което е причината все повече страни да стигат до решения изцяло да забранят функционирането им. Фермите за кожи са законово забранени в Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Холандия, Словения, Обединеното Кралство, Северна Ирландия, Македония. Рисковете и нанесените щети върху природата, хората и животните са много, включително и икономически.

Към  момента в страната ни има три такива ферми за ценни кожи: в Старозагорска, Варненска и Ямболска области.

Вече две години неправителствени организации подават жалби и сигнали срещу дейността на фермите за отглеждане на норки в България, тъй като дейността им се осъществява в нарушение на редица разпоредби на Наредба № 2 от 2009г. за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти, съобразени с неговите физиологически и поведенчески особености.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов