Етъра търси желаещи да се обучат за мутафчии

Велико Търново Лайф

29-01-2018, 12:28

Снимка:

ЕМО "Етър"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обучението ще бъде безплатно и ще се проведе от май до август 2018

Етнографският музей на открито „Етър” обявява инициатива за обучение на мутафчии. След успешното обучение в бакърджийство и хлопкарство, екипът на музея продължава политиката си да съхранява българските занаятчийски традиции, с обучението в производството на изделия, изтъкани от козя прежда.

Обучението ще бъде безплатно и ще се проведе от м. май до м. август 2018 г. в ЕМО „Етър“. В рамките на два до три месеца участниците в инициативата ще усвоят практически умения за изработване на традиционни за мутафчийството изделия. Най-добре представилият се ще стане част от екипа на габровския етнографски музей.

Мутафчийският занаят е бил един от най-добре развитите занаяти миналото, свързан с отглеждането на кози, от които единствено се доставя суровината за изготвяне на мутафчийските изделия.

Мутафчийството се развивало във връзка с разрастването на занаятите и търговията и оттам все по-широко използване на кираджийските кервани. Затова през Възраждането в няколко от най-големите средища на мутафчии са работели стотици майстори. В големи количества се тъкали мутафчийски чували и торби за пренасяне на различни стоки, конски колани и зобни торби за коне. Между тях са характерните и за Габровско големи прешови (чували за жито) и черги в естествените цветове на козината. Занаята бързо и катастрофално запада след Кримската война. Като производители на козиняви торби и пътеки една част от мутафчиите са просъществували и след Освобождението, запазвайки пословичното си трудолюбие.

Желаещите да участват могат да се свържат с уредник от отдел „Занаяти” на телефони 066-810 587 и 0884 772 156  до 10 март 2018 г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов