Трима съветници създадоха проект за кандидатурата на Велико Търново за наградите на ЕС за културно наследство

Мисия

30-11-2017, 14:02

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кандидатурата вече е преминала успешно първия кръг на конкурса

Трима общински съветници от различни политически сили разработиха общ проект, с който Велико Търново кандидатства за наградата на Европейския съюз за културно наследство. Мария Илчева от Реформаторски блок, Нейко Генчев от ГЕРБ и Иван Александров от БДЦ са разработили проекта „Реставрация, консервация и социализация на резервата Трапезица”, който представлява книга на английски език, с изключително богат снимков материал, проследяващ цялото възраждане на историческия хълм. В нея са описани над 10-годишните усилия, положени от институции, специалисти и общественици, за да се стигне до днешвния вид на Трапезица.

Проектът тримата съветници разработват абсолютно безвъзмездно, а Нейко Генчев дори влага четирицифрена сума за заснемането на филм и за снимков материал.

Кандидатурата на Велико Търново за наградата на ЕС вече е преминала успешно първия кръг. „Надявам се през март 2018 г., когато ще бъде обявен победителя, да се поздравим с добра новина.” – каза кметът на общината инж. Даниел Панов.

Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма „Творческа Европа“, и международната организация „Europa Nostra". Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.

Наградите се присъждат за изключителни постижения в следните четири категории: Консервация – за значими проекти в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство; Проучване – за изследователски проекти, които имат осезаем ефект за опазването и популяризиране на културното наследство в Европа; Отдадена работа – за личности или организации с доказан принос в областта на опазването и популяризирането на културното наследство на Европа; Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство.

През 2018 г. ще бъдат отличени до 30 проекта и инициативи, а до 7 ще получат Голяма награда на стойност 10 хиляди евро. Чрез електронно гласуване ще бъде определен носителят на Наградата на публиката.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов