Девети донор за годината в МОБАЛ дава шанс за живот на тежко болни

Животът

08-11-2017, 10:20

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стационарът в старопрестолния град е първенец по брой реализирани донорски ситуации

На 6-ти ноември т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 53-годишен мъж от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на мозъчна хеморагия. Въпреки тежката си загубата, близките на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 12-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и девети реализиран донор.
Екип на УМБАЛ „Александровска“ извърши на място в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ експлантация на двата бъбрека още на 7-ми ноември през нощта. Трансплантациите на бъбреците са реализирани в столичната университетска болница във вчерашния ден, съобщи д-р Сибила Маринова – началник на ОАИЛ и координатор по донорство в търновската болница.
Подробности за трансплантираните ще бъдат предоставени на по-късен етап.
Стационарът в старопрестолния град е първенец по брой реализирани донорски ситуации, чрез които близките на починалите дават шанс на десетки неизличимо болни пациенти от страната да продължат живота си напред, а ангажираните с това медици извършват работата си по стриктно прецизиран протокол.
Всяка донорска ситуация е уникална сама по себе си, тежка на емоции и изискваща огромна психическа, та дори и физическа устойчивост, коментира д-р Сибила Маринова. Тя отчита, че въведената преди година практика да се говори за донорството пред ученици в горен курс в училищата в областта ни, както и пред цялото общество, е един от най-добрите начини темата да „влезе“ в полезрението на хората, да бъде коментирана в семействата. Така при евентуална донорска ситуация близките по-лесно вземат решението смъртта на един човек да даде шанс за живот на поне други двама.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)