М. Стоянова: Трябва по-висок растеж, за да се увеличат доходите

Всяка година държавата събира все повече и повече пари

120 милиона повече за наука има в Бюджет 2018, каза в ефира на БНР председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

"Пари там има, но не са на принципа вдигане на работните заплати, а на проектното финансиране. Това или не се разбира, или не вярват, че би могло да се случи и продължавата да искат просто общо увеличаване на заплатите. Въпросът с проектното финансиране е дали в колективите ще бъдат включени младите учени, но тук става дума за организация на самата научна общност", уточни Стоянова.

"Всяка година държавата събира все повече и повече пари. Първият фактор, който влияе, е процентът на самите данъци. После вече говорим за онези данъци, които не са платени, защото са укрити в сивата икономика. Има страни със значително по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние трябва да решим искаме ли такива данъци. Но това не е нашият дебат. Ние сме дошли с програма и в нея е казано, че данъците са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, за да ги дадем на онези, които крадат или управляват лошо", смята Стоянова

"Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж. В науката потенциалът би могъл да бъде реализиран по-добре", смята Стоянова.

"По-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени", подчерта тя. "Макропоказатели като финансова стабилност, предвидимост в икономически и политически план. Има компоненти, които са на много ниско ниво. Нивото на правораздаване влияе сериозно. Чуждите индеститори нямат гаранции, че ще получат бързо и справедливо правораздаване", обясни Стоянова

"Решението на министъра на здравеопазването беше лично. Той не е член на ГЕРБ. При Делян Добрев познаваме човека, освен това не ставаше дума за облагодетелстване", каза председателят на бюджетната комисия.

"Ясно и категорично казваме позицията си пр всеки отделен случай. БСП не реагират, когато става дума за техни членове", отбеляза Стоянова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов