Релефна карта на България направиха в двора на ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци

Мисия

02-11-2017, 17:23

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Майстор на географската карта е учителят по изобразително изкуство Свилен Дракалиев

Релефна карта на България, беседка за провеждане на учебни часове сред природата, кошчета за разделно събиране на отпадъци, къщички за птици и пейки са изградили в двора на ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци. Всички тези нови придобивки са направени в рамките на националната кампания „Обичам природата – и аз участвам“. Със своя проект, одобрен от Министерството на околната среда и ПУДООС, училището печели близо 5 000 лв., за да реализира идеите си.

„Имаме два огромни двора, в които децата играят през всяко междучасие. Решихме, че можем да се възползваме от това предимство, което природата ни дава. Затова и тук построихме беседката, в която учениците ни провеждат часовете си по човекът и природата, човек и общество, рисуват“, разказа директорът на училището Мирена Маринова. „Тъй като проектът е свързан с природата, по него в училището има вече кошчета за разделно събиране на отпадъци, за да се учат децата да се грижат за природата. Със същата идея са и къщичките - две за птици и една за катеричката, която от години живее в двора на училището“, допълва още директорът. 
Най-голяма атракция за децата обаче е релефната карта на България. По нея те могат да опознаят страната, да запомнят планините, големите градове, да се научат да определят посоките на света и границите на родината си. 
Майстор на географската карта е учителят по изобразително изкуство Свилен Дракалиев. Той я е направил от специален и по-фино смлян цимент и след това я е оцветил с блажна боя. 12 квадрата е картата, в която децата могат да си играят и да се обучават. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов