Правителството прие проектобюджета за 2018 година

Министър Горанов открои сериозният растеж на финансовата рамка и повтори, че се дават повече средства в няколко сектора като образование, социална сфера и сектор "Сигурност"

Правителството прие проектобюджета за догодина - ден преди крайния срок за внасянето му в Народното събрание. План-сметката предвижда повече средства в социалната сфера и в сектор "Сигурност".
Финансовият министър Владислав Горанов очерта параметрите. Той открои сериозният растеж на финансовата рамка и повтори, че се дават повече средства в няколко сектора като образование, социална сфера и сектор "Сигурност".
В отговор на част от критиките от страна на синдикатите Горанов отбеляза, че най-бързо нарастват разходите там, където е имало най-ниски заплати.
Основните параметри на бюджета са 4% близо растеж на икономиката за догодина, 1% дефицит и нов държавен заем, който ще бъде изтеглен в размер на 1 млрд. лева, с който ще се покрият и стари задължения.
В сектор "Образование" ще се дадат повече средства - близо 330 млн. лева, които основно ще отидат за по-големи възнаграждения.
Също така се дават и повече средства за заплати в армията и за полицаите.
От 1-ви януари е заложено да се увеличи и минималната работна заплата.
Финансовият министър коментира оставката на здравния министър. Проф. Николай Петров е споделил пред него: „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми, 60 години се боря за него“. Министър Горанов допълни: „Не е сезирана държавната финансова инспекция. Това, с което разполагаме, е одитен доклад от вътрешния одит на Министерството на отбраната от месец март 2017 година. Наистина ще се запознаем още веднъж с този одитен доклад, за да видим дали има твърдения и някакви закононарушения“. По думите му това, което разбира е, че министърът е предприел, макар и да звучи клиширано, морален акт. „В коридора, когато разбрахме, че това се е случило, тъй като оставката е подадена лично и пред премиера, и на срещата между двамата на 4 очи, това, което разменихме с професора, когото смятам за един много достоен български офицер, беше: „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми. 60 години се боря за това име“, каза още Владислав Горанов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов