Как да мием плодовете, за да ги изчистим от химикали?

Установено след серия от експерименти

Американски учени установиха, че химикалите от плодовете се премахват най-лесно със сода за хляб, съобщава БТА.
Със серия от експерименти с ябълки специалистите доказали, че фунгицидът тиабендазол и пестицидът фосмет се чистят най-добре с еднопроцентов разтвор на сода за хляб и вода.
Накисването на плодовете в него за период от 12 до 15 минути премахва 80% от тиабендазола и 96 на сто от фосмета. Разликата в процентите се дължи на дълбочината на проникване на химикалите в кората.
Миенето на ябълките само с вода или с разредена белина било много по-малко ефикасно.
Изтриването на плодовете само с плат отстранява само праха от тях, но не и химикалите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов