Първи конкурс „Фолкстраж” организират в Стражица

Велико Търново Лайф

13-10-2017, 10:56

Снимка:

розали.ком

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Надпреварата предхожда VІ издание на Фестивала на житената питка

Общинска администрация град Стражица и НЧ „Развитие 1895” гр. Стражица организират „Празници на родния край”. На 15-ти октомври ще се проведе първото издание на конкурса за народни оркестри  „Фолкстраж” и VІ издание на Фестивала на житената питка, който ще се проведе на 16-ти октомври – Международният ден на хляба и прехраната.

Конкурсът за народни оркестри  „Фолкстраж” ще започне в неделя от 10 ч., а в 14 ч. ще е награждаването на победителите.

С празничен водосвет и тържествено разчупване на Житената питка ще започне в 10,30 ч. на 16 октомври традиционният фестивал в Стражица. В 11,3. ч. започва конкурсната програма с въстановка на обичай „Никой не е по-голям от хляба” и с куленарен конкурс. От 13,30 ч. музикална програма „С питка на мегдана” ще се погрижи за доброто настроение на жители и гости, а от 16 ч. концерт ще поднесе народната певица и гайдарка Владислава Христозова.

Фестивалът на житената питка е патентован от община Стражица и тази година за първи път фестивалната програма ще бъде обогатена с фолклорната програма „С питка и песен на мегдана”, в която ще се даде възможност за изява на фолклорните и самодейни състави за представяне на автентични обичаи, песни и танци характерни за региона под мотото „Да съхраним родното в бъдното”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов