Проф. Иван Станков е носителя на наградата за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“

Велико Търново Лайф

27-09-2017, 14:13

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Връчват му приза утре на церемония в Златарица

Тазгодишният носител на наградата за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“ в Златарица е проф. д-р Иван Станков от ВТУ. Той е посочен единодушно от колегите си в катедра „Българска литература“ за престижния приз като безспорен литератор, който има принос към българската литературна критика с публикациите и книгите си за Борис Христов, Асен Разцветников, Васил Попов и др. , както и като белетрист. Името на проф. Станков оповести днес ръководителят на катедра „Българска литература“ във ВТУ проф. Николай Димитров на съвместна пресконференция с проф. Димитър Михайлов и кмета на Златарица Пенчо Чанев.

Утре в балканското градче, в което са се родили двамата големи представители на българската литературна критика, за 13-ти път ще се проведе тържественото награждаване на носителя на приза. Освен това по време на дискусия ще бъде представена и новата отпечатана със средства на Общината книга на Иван Мешеков „П. К. Яворов- поет богоборец“, излязла за пръв път през 1934 г.

Днес проф. Михайлов припомни, че това е единствената национална награда за литературна критика у нас. Идеята за нея датира още през 1993 г., като тя  по името на двама заслужили български литературни критици родом от балканския град. Статуетката, която се връчва на носителите е дело на скулптура проф. Константин Денев. Михайлов припомни, че сред носителите на тази национална награда са проф. Михаил Неделчев, проф. Светлозар Игов, проф. Никола Георгиев, акад. Иван Радев и др. Той благодари на кмета на Златарица, тъй като по традиция на всеки две години общината спонсорира издаването на книга от Иван Радославов или Иван Мешеков. Предходното издание пък е от национална литературна конференция, посветена на делото на Иван Радославов.

Проф. Димитров припомня, че в продължение на години тричленно жури е излъчвало носителя на наградата, но от две години решението взема състав на катедра „Българска литература“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Новото издание на литературния критик Мешеков най- вероятно ще бъде представено официално по време на националните чествания на 140-та годишнина от рождението на големия български поет в Чирпан и екземпляр от него ще бъде предоставен на къщата – музей на Пейо Яворов в София, съобщи още Михайлов. Той подчерта, че тази книга не само през 30-те години на миналия век, но и сега си остава един провокативен прочитна творчеството на Яворов.

„Мешеков разглежда монолитно и цялостно творчеството на Яворов, нарича го „поет на смъртта“ в смисъл на това, че надскача ежедневното, отвъд битовото тълкуване, поет на екзистенциалното коментира още проф. Михайлов и допълни, че това е едно от трите най- задълбочени изследвания на Яворов по това време редом със статиите на д-р Кръстьо Кръстев  и студията на Владимир Василев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов