Фандъкова разговаря с Вернер Хойер

Мисия София

18-09-2017, 14:09

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Откриването на офис на ЕИБ ще улесни българския бизнес

Впечатлен съм от промяната на София през последните години, каза Хойер

Кметът Йорданка Фандъкова разговаря с Вернер Хойер - президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който е на посещение в София във връзка с откриването на офис на финансовата институция в столицата.

"Впечатлен съм от промяната на София през последните години", каза Вернер Хойер. По думите му в града се реализираха важни проекти. Особено е впечатлен от строителството на метрото, посочи също Хойер.

Кметът Фандъкова каза, че Европейската инвестиционна банка е стратегически партньор на Столична община в работата по проекти, с които развиваме София като зелен и иновативен град.

"Екологията е основен приоритет във всички сектори и проекти, които защитаваме. Доверието на европейските институции е важно за успешната подготовката и изпълнение на проектите за града. Столична община спазва строга финансова дисциплина. Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" S&P GlobalRatings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на столицата BB+ с положителна перспектива. В София през последните години са реализирани много важни проекти, с финансовата подкрепата на ЕИБ. Над 251 млн. евро са инвестирани при строителството на втората линия на метрото и разширението на първа "Младост - Цариградско шосе", първа и втора фаза на Завода за преработка на битови отпадъци, кръстовища на две нива, инвестиционна програма за рехабилитация на улици и булеварди, доставка на нови автобуси за градския транспорт", каза Фандъкова.

В момента Столична община води преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на третата линия на метрото, както и за трета фаза на Завода за преработка на отпадъци, с която ще изгради инсталацията за RDF гориво в "Топлофикация - София".

"Очакваме и разрешението на ЕИБ с остатъка от средствата за закупуване на автобуси, който е в размер на 8.6 млн. лева, да бъде насочен за закупуване на нови 22 броя автобуси на природен газ", заяви кметът на София.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов