Московски: Летище „София“ отговаря на всички мерки за сигурност

До края на септември ще бъде събран Съветът за сигурност в гражданското въздухоплаване

Тестват мерките за сигурност на ВИП-терминала на летище София непосредствено преди председателството. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на днешния парламентарен контрол. Изявлението му беше в отговор на въпрос на депутата Георги Свиленски за подготвеността на аеропорта да гарантира сигурността на всички, които ще приминат през него в рамките на предстоящото председателство на ЕС.

По думите му, Летище „София“ отговаря на всички мерки за сигурност предвидени в националното и европейското законодателство. Той обяви още, че до края на септември ще бъде събран Съветът за сигурност в гражданското въздухоплаване.

Московски посочи, че „Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ ще предприеме превантивни действия с извършване на допълнителни инспекционни проверки в последното тримесечие на настоящата година преди председателството.

„Непосредствено преди председателството ще бъде извършена извънредна инспекция на ефективността на прилаганите мерки за сигурност на ВИП-а и мерките за контрол на достъп до зоната за сигурност на ВИП-а“, обясни още Ивайло Московски.Освен това ще се извърши оценка на компетентността на всички служители по сигурността, които летището възнамерява да наеме допълнително.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов